De afgezette president Omar Al Bashir van Soedan is veroordeeld tot twee jaar in een rehabilitatiecentrum vanwege corruptie en illegaal bezit van buitenlandse valuta, zo heeft een Soedanese rechtbank zaterdag bekendgemaakt. Tegen de oud-dictator lopen nog meerdere rechtszaken vanwege corruptie en witwassen.

Deze uitspraak werd gedaan nadat Soedanese autoriteiten in het huis van de voormalige president grote hoeveelheden buitenlands geld in koffers hadden aangetroffen. Vanwege zijn hoge leeftijd - Al Bashir is 75 jaar oud - besloot de Soedanese rechter dat hij zijn straf in een rehabilitatiecentrum in plaats van de gevangenis mag uitzitten.

Al Bashir verloor dit voorjaar zijn macht door een staatsgreep na wekenlange protesten. De autoriteiten in het Afrikaanse land maakten kort daarop bekend de oud-leider zelf te gaan vervolgen en niet te willen uitleveren voor berechtiging door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Dat hof verdenkt Al Bashir van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De oud-dictator wordt gezien als een van de grootste oorlogsmisdadigers van Afrika.

De econoom Abdalla Hamdok is in augustus benoemd tot premier van de Soedanese overgangsregering, maar de macht ligt in de praktijk bij de soevereine raad van het land, die uit zes burgers en vijf militairen bestaat. Zij moeten de komende drie jaar naar nieuwe verkiezingen toewerken.