De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson heeft met 364 zetels in het Lagerhuis een monsterzege behaald bij de Britse verkiezingen. Oppositiepartij Labour heeft daardoor veel moeten inleveren: zij verliest maar liefst 42 zetels. Vrijdag om 9.00 uur (Nederlandse tijd) waren de stemmen voor 649 van de 650 zetels geteld.

Johnson heeft met dat aantal zetels een ruime meerderheid in het parlement gekregen. Omstreeks 6.00 uur haalden de Conservatieven de drempel van 326 zetels voor een meerderheid in het Lagerhuis. Zijn veelgehoorde uitspraak "Let's get Brexit done" lijkt nu dan ook waarheid te worden.

De opkomst wordt momenteel ingeschat op 67,3 procent.

Alleen de uitslag in het kiesdistrict St Ives is nog niet bekend. Door slecht weer kunnen de stembiljetten, die per boot naar het grootste eiland van het district, St Mary's, worden vervoerd, daar nog niet opgehaald worden. De telling is daarom uitgesteld tot vrijdagmiddag.

Naast Johnson en de Conservatieven had ook de Scottish National Party (SNP) iets te vieren: zij won liefst 48 van de 59 Schotse zetels.

Uitslagen Britse verkiezingen

  • Conservative: 364 zetels (+66 zetels)
  • Labour: 202 zetels (-42 zetels)
  • Scottish National Party: 48 zetels (+13 zetels)
  • Liberal Democrat: 11 zetels (-1 zetel)
  • Democratic Unionist Party: 8 zetels (-2 zetels)
  • Sinn Fein: 7 zetels (+0 zetels)
  • Plaid Cymru: 4 zetels (+0 zetels)
  • Green: 1 zetel (+0 zetels)
  • Overige partijen: 4 zetels (-25 zetels)

Noord-Ierland heeft overwegend anti-Brexit gestemd. Voor het eerst is er geen meerderheid voor de Democratic Unionist Party (DUP), die eerder de gedoogpartner van de partij van Johnson was. De DUP stemde eerder tegen de Brexit-deal van Johnson.

In een korte overwinningstoespraak vertelde Johnson dat de verkiezingsuitslag een einde maakt aan het "dreigende nieuwe Brexit-referendum". Ook herhaalde hij dat de Britten niet later dan 31 januari uit de EU stappen. De premier wil zijn Brexit-deal eind volgende week al in stemming brengen in het Lagerhuis.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, vertelde vrijdagochtend dat de EU "klaar is" om tot een handelsovereenkomst met het VK te komen, nu een Brexit onafwendbaar lijkt. De Nederlandse premier Mark Rutte feliciteert Johnson via Twitter met zijn overwinning en zegt uit te kijken naar een constructieve samenwerking.

Labour lijdt zware nederlaag, veel districten naar Conservatieven

Donderdag om 23.00 uur sloten de stembureaus en volgde direct de exitpoll. Daaruit bleek dat Labour van 243 naar 191 zetels zou gaan. De ogen werden al snel gericht op de zogeheten 'Red Wall', een gebied in Midlands en Noord-Engeland dat van oudsher in handen van de partij van Jeremy Corbyn is.

Rond middernacht druppelden de eerste officiële uitslagen binnen. Al snel volgde de eerste verrassende uitslag die de exitpoll bevestigde. De Conservatieven sleepten Blyth Valley binnen, dat van oudsher in handen van Labour was, evenals Darlington en Workington.

Britse verkiezingen: 'Johnson kan doen wat hij maar wil'
207
Britse verkiezingen: 'Johnson kan doen wat hij maar wil'

Labour-leider kondigt opstappen aan

Labour-leider Corbyn sprak van een "teleurstellende avond" voor zijn partij. Hij liet weten dat hij aanblijft tijdens een periode van bezinning voor Labour, maar dat hij de partij niet zal leiden tijdens de volgende verkiezingen. Meer details over zijn opstappen gaf hij niet.

Corbyn en premier Johnson wisten hun zetels te behouden. De leider van de Liberal Democrats, Jo Swinson, slaagde daar niet in. Zij zag haar zetel ingenomen worden door de Scottish National Party.