De Chileense luchtmacht heeft woensdag brokstukken en menselijke resten gevonden waarvan ze denken dat die afkomstig zijn van het militaire vrachtvliegtuig dat maandag is neergestort.

De brokstukken werden aangetroffen 30 kilometer ten zuiden van de laatste locatie die het vliegtuig heeft doorgegeven voordat het van de radar verdween. Er wordt onderzocht of de wrakstukken daadwerkelijk onderdeel van de verdwenen C-130 Hercules zijn.

Reddingswerkers zouden daarnaast menselijke resten gevonden hebben, meldt een leider van het provinciale bestuur. Het Chileense ministerie van Defensie laat weten dat een marineschip persoonlijke spullen en ander materiaal dat bij een dergelijk vliegtuig hoort heeft gevonden.

Het militaire transportvliegtuig met 38 inzittenden was onderweg naar Antarctica toen het contact kort na vertrek uit de zuidelijke stad Punta Arenas werd verbroken. Nadat het vliegtuig twaalf uur vermist was, concludeerde de luchtmacht dat het toestel neergestort moet zijn.

Kans op overlevenden klein

De zoektocht naar overlevenden gaat door, maar Chileense autoriteiten achten de kans klein dat er iemand wordt gevonden. De afgelopen dagen vlogen straaljagers over het gebied waar het vliegtuig neergestort zou zijn, maar hoge golven en laaghangende bewolking bemoeilijkten de zoektocht.

Het vliegtuig is waarschijnlijk verloren gegaan in de Straat Drake. Deze zeestraat bevindt zich tussen de Atlantische en Stille Oceaan. Het gebied staat bekend om onvoorspelbare weersomstandigheden.

Het C-130 Hercules-toestel was onderweg naar het zuidelijkste continent ter wereld om daar logistieke ondersteuning te geven aan een militaire basis op het eiland King George, een van de Zuidelijke Shetlandeilanden.

Aan boord van het vermiste toestel zaten vijf Chileense soldaten, twee burgers die voor het bouwbedrijf Inproser werken en één student van de universiteit van Magallanes. De andere vijftien inzittenden waren medewerkers van de Chileense luchtmacht.