De Britten gingen donderdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Boris Johnson blijkt vrijdagochtend een grote meerderheid te hebben gehaald en dat zal hem op weg helpen om zijn Brexit-plannen te realiseren.

Hallo! In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieven stevenen af op een grote overwinning. De partij van Johnson is al ver voorbij de 326 zetels die nodig zijn om een meerderheid te behalen. Voor premier Boris Johnson staat er veel op het spel: hij wil een meerderheid om de Brexit door het Lagerhuis te loodsen en met een forse meerderheid in het parlement kan hij dit doen.

Niet helemaal bij? Lees hier wat je echt moet weten over de verkiezingen. Vragen kunnen naar redactie@nu.nl.
 • De stembussen sloten vrijdagavond om 23.00 uur.
 • De eerste exitpoll voorspelde een grote meerderheid in het parlement voor de partij van Boris Johnson.
 • De definitieve uitslag komt ieder moment. 631 van de 650 zetels zijn verdeeld.
 • Jeremy Corbyn zal zijn partij niet leiden bij volgende verkiezingen.
 • Jo Swinson, de leider van de Liberal Democrats, verloor haar zetel.
vrijdag 13 december om 06:59
Het is inmiddels duidelijk dat de Conservatieven de verkiezingen hebben gewonnen. De uitslagen van 640 districten zijn bekend en de partij van Johnson heeft maar liefst 358 zetels gewonnen. Hij had 326 zetels nodig voor een meerderheid in het parlement. De Labour-partij van Jeremy Corbin moet het doen met 201 zetels en heeft er daarmee 41 verloren. 

Daarmee sluiten wij dit liveblog af. Bedankt voor het meelezen en een fijne vrijdag toegewenst!
vrijdag 13 december om 06:09
De Conservatieven hebben nu officieel een meerderheid in het Britse Lagerhuis behaald. Ze hebben 330 zetels, terwijl ze er 326 nodig hebben om de meerderheid te krijgen. In 603 van de 650 districten zijn de stemmen geteld.
vrijdag 13 december om 05:45
We zijn er bijna! Van 554 van de 650 districten zijn de stemmen geteld en de Conservatieven staan op 295 zetels. Labour staat met 105 zetels achter, gevolgd door de Scottish National Party met 43.
vrijdag 13 december om 05:21
vrijdag 13 december om 04:54
Jo Swinson, de leider van de Liberal Democrats, heeft in haar district Dunbartonshire East in Schotland verloren aan Amy Callaghan van de Scottish National Party. Callaghan kreeg 19.672 stemmen, Swinson kreeg er 19.523. We zijn inmiddels ook over de helft: De uitslagen van 399 van de 650 districten zijn inmiddels bekend. De Conservatieven hebben 210 zetels voor zich gewonnen en Labour 133.
vrijdag 13 december om 04:48
De Britse premier Boris Johnson heeft zijn zetel in Uxbridge & Ruislip South kunnen behouden. Hij spreekt van een 'kans om de wil van het volk te respecteren' en bedankt het Britse volk voor het 'stemmen in een verkiezing die we niet wilden uitroepen'. Johnson moest het in zijn district opnemen tegen verschillende satirisch bedoelde kandidaten, zoals Lord Buckethead en Count Binface.
vrijdag 13 december om 04:29
Labour-leider Jeremy Corbyn heeft zijn zetel in Islington North weten te behouden. Na de bekendmaking van de uitslag noemde hij het een "teleurstellende avond voor Labour", maar benadrukte hij dat zijn partij doorzet om "ongelijkheden en oneerlijkheden in het land te herstellen."

Corbyn liet ook weten dat Labour nu een periode van zelfreflectie tegemoet gaat en dat hij zijn partij daar doorheen zal helpen. De politicus voegde toe dat hij zijn partij niet zal leiden in de volgende verkiezingen.
vrijdag 13 december om 04:13
De vicevoorzitter van de Democratic Unionist Party (DUP), Nigel Dodds, is zijn zetel kwijtgeraakt in het district Belfast North in Noord-Ierland. Zijn zetel wordt overgenomen door de burgemeester van Belfast, John Finucane van de nationalistische Noord-Ierse partij Sinn Fein. Momenteel zijn de uitslagen van 244 districten bekend en staan de Conservatieven op 117 zetels en Labour op 92.
vrijdag 13 december om 03:34
De eerste zetel voor de de Liberal Democrats is binnen. Met 109 uitslagen bekend heeft het district Westmorland & Lonsdale in Noord-Engeland gekozen voor een vertegenwoordiger van de Lib Dems. De Conservatieven hebben de leiding genomen en staan met 5 zetels voor op de concurrentie.
vrijdag 13 december om 03:14
Het was even druk in het afgelopen half uur. Momenteel zijn de uitslagen van 71 districten bekend en staat Labour voor met 1 zetel. De Lib Dems van Jo Swinson hebben vooralsnog geen zetels behaald.
vrijdag 13 december om 02:43
Een tegenslag voor Labour: Van zeven nieuwe districten zijn de uitslagen bekend en drie daarvan zijn voormalige Labour-districten waar nu andere partijen hebben gewonnen. Darlington en Workington zijn naar de Conservatieven gegaan en Rutherglen & Hamilton West is gewonnen door de Scottish National Party. In Chorley heeft de kandidaat voor Labour wel gewonnen, maar dit is het district van Lindsay Hoyle, de Lagerhuisvoorzitter.
vrijdag 13 december om 02:20
De uitslagen van veertien districten zijn inmiddels bekend. Vier daarvan zijn naar de Conservatieven gegaan, tien naar Labour.
vrijdag 13 december om 01:27
vrijdag 13 december om 01:25
Inmiddels zijn in vijf districten, allemaal in Noord-Londen, de winnaars bekendgemaakt.

De komende nacht zullen we in dit liveblog af en toe een update geven van de tussenstand, interessante resultaten uitlichten en reacties uit de Britse politiek delen.
vrijdag 13 december om 01:19
Volgens BBC News heeft de regering laten weten dat, als de exitpoll correct is, Johnsons Brexit-plan op vrijdag 20 december opnieuw ter stemming zal worden gebracht in het Lagerhuis.
vrijdag 13 december om 01:03
Vraag van Lizanne: Ik hoor van de BBC iets over dat de Lib Dems en Labour de krachten gebundeld hebben om te proberen Johnson te verslaan in zijn district. Wanneer is de laatste keer dat een zittende premier niet herkozen was als MP, en wat zou er gebeuren als een premier niet herkozen wordt?

Antwoord: Dat klopt. In Uxbridge en South Ruislip heeft Ali Milani (Labour) alles op alles gezet om te winnen. De Lib Dems staakten vorige week ook hun campagne om de weg voor Milani vrij te maken. In het district heeft Labour maar enkele honderden stemmen meer nodig dan ze haalden in 2017.

Als het Labour lukt dan is dit een historische overwinning. Het is namelijk nog nooit voorgekomen dat een huidige premier verliest in zijn eigen kiesdistrict.

Mocht dit gebeuren zal Johnson onder enorme politieke druk komen te staan om af te treden. Maar of hij dit zal doen? Waarschijnlijk niet, de premier heeft namelijk nog andere opties om in het Lagerhuis te geraken. Zo kan een partijgenoot uit een ander district (dat vrijwel zeker zal worden gewonnen door Johnson) zijn of haar zetel opgeven. Johnson kan zich dan in een tussentijdse verkiezing kandidaat stellen. In de tussentijd kan hij aanblijven als premier.
vrijdag 13 december om 00:38
De eerste 'echte' overwinning voor de Conservatieven: de partij verovert Blyth Valley (eveneens in Noord-Engeland) van Labour.

Blyth Valley is van oudsher Labour-gebied. 

Als er meer zulke resultaten volgen, zal de exitpoll het bij het juiste eind hebben.
vrijdag 13 december om 00:32
Ook in Sunderland (Noord-Engeland) heeft Labour de winst te pakken.
vrijdag 13 december om 00:28
De eerste uitslag is binnen. In Newcastle Central heeft de kandidaat voor Labour de meeste stemmen gewonnen. Ook in 2017 werd dit district gewonnen door de partij.
vrijdag 13 december om 00:04
Voor de echte diehards heeft de BBC een tool waar je per postcode kan kijken hoe de stemmen verdeeld zijn. De uitslagen zullen gedurende de nacht binnendruppelen.
vrijdag 13 december om 00:02
donderdag 12 december om 23:33
donderdag 12 december om 23:30
De stemmen worden geteld. (Foto: Reuters)
donderdag 12 december om 23:29
Als Labour inderdaad een verlies van 71 zetels lijdt, is dat de grootste nederlaag voor de partij sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Dat kan dan bijna niet anders worden gezien dan een totale afwijzing van de koers die partijleider Jeremy Corbyn heeft gevoerd. De druk op hem om op te stappen zal in dat geval enorm zijn.
donderdag 12 december om 23:26
De Ipsos-peiling die ons een forse overwinning voor premier Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij in het vooruitzicht stelt, heeft een vrij degelijke reputatie. Door betere methodiek is de peiling in de laatste jaren toegenomen. Over het algemeen geldt een exitpeiling die binnen vijftien zetels van het eindresultaat komt beschouwd als accuraat. 

 • 2001: Correcte voorspelling Labour-meerderheid
 • 2005: Correcte voorspelling Labour-meerderheid
 • 2010: Correct voorspeld dat geen partij meerderheid behaalde
 • 2015: Correct voorspeld dat Conservatieven grootste partij werden, niet dat ze meerderheid zouden behalen
 • 2017: Correct voorspeld dat Conservatieven grootste werden, niet dat geen partij meerderheid zou behalen

De komende uren wordt het, zoals gezegd, vooral interessant wat de resultaten uit het noordoosten van Engeland laten zien. Dat is traditioneel gezien een Labour-vesting en deel van de 'Red Wall', maar er wonen veel Leave-stemmers, die niet noodzakelijkerwijs met de partij zijn meebewogen naar de socialistische signatuur die Jeremy Corbyn voorstaat. Als de Conservatieven daar veel terrein hebben gewonnen, ondersteunt dat de voorspellingen uit de exitpeiling.
donderdag 12 december om 23:24
Als de exitpoll klopt hebben de Conservatieven in Midlands en Noord-Engeland waarschijnlijk zetels veroverd. Dit gebied, ook wel "The Red Wall" genoemd is traditioneel Labour-gebied.
donderdag 12 december om 23:18
De Brexit Party onder leiding van Nigel Farage heeft, zoals verwacht, nul zetels gehaald. De partij deed niet actief mee in districten die sinds de vorige verkiezingen in handen zijn van de Conservatieven. Farage heeft hiermee misschien wel voorkomen dat de voorstanders van de Brexit verdeeld zouden zijn geraakt over beide partijen.
donderdag 12 december om 23:10
Als deze exitpoll klopt hebben de Conservatieven straks een meerderheid van 86 zetels in het Lagerhuis. 

Johnson wil waarschijnlijk nog voor de kerstdagen zijn uittredingsakkoord met Brussel laten goedkeuren door het parlement. Dit zou met zo'n grote meerderheid naar verwachting geen probleem moeten worden. De Britten zullen dan op 31 januari volgend jaar de EU verlaten.
donderdag 12 december om 23:07
Een overzicht:
 • Conservatieven: 368
 • Labour: 191
 • SNP: 55
 • Liberal Democrats: 13
 • Plaid Cymru: 3
 • Green Party: 1
 • Brexit Party: 0
 • Overig: 19
donderdag 12 december om 23:03
donderdag 12 december om 23:03
De partij van oppositieleider Jeremy Corbyn verliest maar liefst 71 zetels.
donderdag 12 december om 23:02
En de exitpoll is binnen. De partij van premier Boris Johnson ligt op koers voor 368 zetels in het parlement. Dit is een ruime meerderheid, waarvoor 326 zetels nodig zijn.
donderdag 12 december om 22:52
Nog een kleine tien minuten totdat de stembussen sluiten. De spanning loopt op...
donderdag 12 december om 22:36
Lees hier nog wat achtergrondinfo over deze spannende verkiezingsstrijd.
donderdag 12 december om 22:16
Nog grofweg drie kwartier totdat de stembussen sluiten. Om 23.00 uur Nederlandse tijd komen BBC, Sky News en ITV gezamenlijk met een exitpoll. Onderzoeksbureau Ipsos Mori heeft hiervoor 30.000 Britten gesproken bij 144 verschillende stembureaus door heel het VK.
donderdag 12 december om 22:07
Britse verkiezingen: Kiezers zijn de Brexit helemaal zat
Video
Britse verkiezingen: Kiezers zijn de Brexit helemaal zat
donderdag 12 december om 21:38
donderdag 12 december om 21:34
Labour-leider Jeremy Corbyn bij een stembureau. (Foto: Pro Shots)
donderdag 12 december om 21:30
De verkiezingen in het VK werken anders dan bij ons in Nederland. In totaal hebben zich 3.322 mensen kandidaat gesteld in 650 verschillende kiesdistricten. Elk district staat voor één zetel in het Lagerhuis. 

In Nederland werkt het kiesstelsel op basis van evenredige vertegenwoordiging, maar in het VK geldt een meerderheidsstelsel (first past the post). De winst in een kiesdistrict gaat naar degene die de meeste stemmen heeft gewonnen, de andere stemmen gaan als het ware verloren.
donderdag 12 december om 21:10
donderdag 12 december om 21:07
Wat is er vandaag allemaal gebeurd? 

Allereerst moet gezegd dat de Britse media bij wet verboden zijn om details te brengen als de stembussen geopend zijn. Op televisie en radio mag er zelfs niet gesproken worden over verkiezingsthema's en opiniepeilingen. Hierdoor hoorde je vandaag vrij weinig over de verkiezingen.

 • De stembussen openden vanochtend om 8.00 uur Nederlandse tijd. Het opkomstpercentage uit 2017, van 66,4 procent, lijkt te worden gepasseerd. Er zijn echter nog geen officiële cijfers beschikbaar.
 • De leiders van de politieke partijen hebben vandaag ook allemaal gestemd. Zo stemde Johnson in het hartje van Londen. Labour-leider Jeremy Corbyn bracht zijn stem uit in het noorden van de stad.
 • Net zoals tijdens voorgaande verkiezingen was de hashtag dogsatpollingstation trending op twitter. Ook Johnson had zijn hond Dilyn mee naar het stembureau.
 • BBC News schrijft dat een 48-jarige man is opgepakt nadat er een verdacht pakketje was aangetroffen dicht bij een stembureau in North Lanarkshire.
donderdag 12 december om 12:22
Later op de dag zullen we terugkomen met een update over de verkiezingen en in de avonduren zal uitgebreid verslag worden gedaan van de exitpoll. Tot dan!
donderdag 12 december om 10:42
donderdag 12 december om 10:01
donderdag 12 december om 09:36
donderdag 12 december om 09:32
Premier Johnson brengt donderdagochtend zijn stem uit. (Foto: Reuters)
donderdag 12 december om 09:17