De Franse premier Edouard Philippe heeft woensdag bekendgemaakt hoe de pensioenen in het land precies hervormd zullen worden. Het al eerder aangekondigde universele pensioensysteem komt er, ondanks vele protesten van de Franse bevolking.

Door het nieuwe pensioensysteem moeten de meeste Fransen langer werken. De wettelijke pensioenleeftijd stijgt van 62 naar 64 jaar.

Fransen mogen nog wel op hun 62e met pensioen, maar worden hierop dan wel gekort. Volgens Philippe mogen sommige beroepsgroepen, waaronder militairen, brandweerlieden en politiemensen, wel eerder dan de vastgestelde leeftijd met pensioen.

Het nieuwe stelsel geldt alleen voor werknemers die ná 1975 zijn geboren en vanaf 2022 op de Franse arbeidsmarkt komen. Voor de mensen die na 1975 zijn geboren en al werkzaam zijn, komt er een overgangsregeling.

Het Franse pensioensysteem bestond eerder uit 42 speciale pensioenregelingen voor verschillende sectoren. De werknemers kregen vaak relatief hoge pensioenuitkeringen of mochten vroeg met pensioen. Met de invoering van het universele pensioensysteem wil de Franse president Emmanuel Macron geld besparen.

Fransen protesteerden tegen aangekondigde hervormingen

De aankondiging van de hervormingen leidde tot veel protesten in Frankrijk. Op 5 december gingen meer dan 800.000 Fransen de straat op om te protesteren. Ook lag het Franse trein-, metro- en vliegverkeer de afgelopen dagen grotendeels plat en bleven scholen gesloten.

De vakbonden hebben woensdag nieuwe stakingen aangekondigd, meldt Le Monde. Het is nog niet bekend hoe en wanneer deze stakingen gaan plaatsvinden.

Politie grijpt hard in bij protest tegen Franse pensioenhervorming
68
Politie grijpt hard in bij protest tegen Franse pensioenhervorming