Ruim zeshonderd Italiaanse burgemeesters hebben dinsdagavond in Milaan gedemonstreerd om de 89-jarige senator Liliana Segre te steunen. Deze Holocaustoverlevende heeft sinds vorige maand politiebewaking na een reeks antisemitische bedreigingen.

Naast de burgemeesters uit heel Italië waren ook duizenden andere demonstranten in Milaan de straat op gegaan, zo melden diverse Italiaanse media en de NOS.

De bedreigingen voor senator voor het leven Segre zijn begonnen nadat ze het initiatief nam voor een parlementscommissie ter bestrijding van antisemitisme en racisme. Segre, geboren in 1930, is op haar dertiende gedeporteerd naar vernietigingskamp Auschwitz, maar zij overleefde de Holocaust.

"Ik heb haat gekend", zei ze tijdens de demonstratie. "Ik weet wat het is om afgewezen te worden door een samenleving, waarvan ik dacht dat ik erbij hoorde."

De onderzoekscommissie die Segre heeft voorgesteld is inmiddels door het parlement aangenomen. Alle rechtse partijen onthielden zich echter van stemming. Volgens Lega-leider Matteo Salvini belemmert de commissie hem om zijn leuze "Italianen eerst" te gebruiken. Oud-premier Silvio Berlusconi stemde tegen omdat het de vrijheid van meningsuiting zou beperken.