De politie van Nieuw-Zeeland gaat een onderzoek starten naar de omstandigheden rond de uitbarsting van de vulkaan White Island. Bij de vulkaanuitbarsting zijn maandag minstens zes mensen omgekomen, acht mensen worden nog vermist.

De politie neemt aan dat de vermisten ook zijn overleden; op het eiland is geen teken van leven meer te bekennen. Een van de reddingswerkers die op het eiland is geweest, vergeleek wat hij op het eiland aantrof tijdens een persconferentie met wat hij zag in de televisieserie Chernobyl. "Alles was bedolven onder een laag as, het was een onwerkelijke ervaring."

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft gezegd dat White Island een actieve vulkaan is en dat er vragen beantwoord moeten worden of toeristen de plek wel mogen bezoeken. "Maar nu ligt onze prioriteit bij de mensen die betrokken zijn geraakt bij deze tragische gebeurtenis", aldus Ardern.

De 31 gewonden die zijn geëvacueerd, liggen in het ziekenhuis. Het grootste gedeelte heeft brandwonden die meer dan 71 procent van het lichaam omvatten. Medici vrezen dat niet iedereen de verwondingen zal overleven.

De groep bezoekers die werd overvallen op het eiland kwam uit Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, China, Maleisië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De vulkaan op White Island barstte maandag om 14.11 uur (lokale tijd) uit. Op dat moment waren onder anderen toeristen op het eiland die op reis waren met het cruiseschip Ovation of the Seas. Het is niet duidelijk of zij ook slachtoffer zijn van de uitbarsting. Een deel van de toeristen was op het schip gebleven.

Hoewel het eiland lastig te bereiken was, wisten reddingswerkers meerdere mensen van de vulkaan te halen. Bij de reddingsoperatie werden elf helikopters en twaalf ambulances ingezet.

De vulkaan blaast nog steeds stoom uit. Geowetenschappers achten de kans dat de vulkaan de komende 24 uur opnieuw uitbarst op 50 procent.

Rookpluim na dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland
42
Rookpluim na dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland