Bij de uitbarsting van de vulkaan White Island in Nieuw-Zeeland zijn maandag minstens vijf doden gevallen, onder wie "Nieuw-Zeelanders en toeristen", bevestigt de politie maandag tijdens een persconferentie. Meer dan twintig mensen worden nog vermist.

De politie meldt maandag rond 12.00 uur dat er bij vluchten over het eiland geen teken van leven is waargenomen. Naar verwachting zijn er geen overlevenden meer op het eiland.

Iedereen die levend van het eiland had kunnen worden gehaald is waarschijnlijk bij de evacuatie in veiligheid gebracht, aldus de politie. Het gaat om achttien mensen, die licht- tot zwaargewond zijn geraakt. De politie kan de nationaliteiten van de slachtoffers nog niet bekendmaken.

Een deel van de toeristen op het eiland was op reis met het cruiseschip Ovation of the Seas. De mensen die nog op het cruiseschip zitten, hebben te horen gekregen dat ze het schip "tot nader order" niet mogen verlaten.

Het is voor de reddingsdiensten lastig om het eiland te bereiken, vertelt de politie tijdens de persconferentie. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen nog op het eiland vastzitten. De landelijke ambulancedienst heeft voor de reddingsoperatie elf helikopters en twaalf ambulances ingezet.

Het is voor reddingsdiensten lastig om het eiland te bereiken. (Foto: Reuters)

White Island is een populaire bestemming voor toeristen

De as- en rookpluim reikte tot een hoogte van bijna 4 kilometer en is tot in de wijde omtrek te zien geweest. De Nieuw-Zeelandse luchtvaartautoriteiten zeggen dat de pluim geen invloed heeft op het vliegverkeer.

White Island is al een tijd actief en regelmatig vinden er aardbevingen en kleine uitbarstingen plaats. Het eiland is een populaire bestemming voor toeristen vanwege het unieke landschap en de vogelpopulatie.

De uitbarsting op White Island vond maandag plaats om 14.11 uur (lokale tijd).

Rookpluim na dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland
42
Rookpluim na dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland