Een fabriekspand in het centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi is zondagnacht in brand gevlogen. Daarbij zijn minstens 43 mensen om het leven gekomen. Ruim vijftig mensen zijn gewond geraakt.

De brand brak uit rond half zes in de ochtend plaatselijke tijd, aldus een politiewoordvoerder. In het pand van zes verdiepingen sliepen volgens hem veel fabrieksarbeiders. Velen van hen zijn door verstikking om het leven gekomen.

Het vuur is inmiddels geblust, maar er wordt nog gezocht naar slachtoffers of overlevenden. Het gebouw huisvestte een fabriek die handtassen produceerde. Er waren veel grondstoffen, halffabricaten en verpakkingsmaterialen aanwezig, waardoor de brand zich snel kon verspreiden. De brandweer kan nog niet zeggen hoe de brand is ontstaan.

In het oude centrum van New Delhi, en in veel Indiase steden, staan veel bedrijfspandjes dicht op elkaar aan nauwe straatjes. Meestal worden die werkplaatsen ook gebruikt als goedkope slaapplaats voor arme migrantenarbeiders. Een gebrek aan goede stadsplanning en een lakse handhaving van bouw- en veiligheidsregels leidt vaker tot dit soort dodelijke incidenten.

De lokale overheid stelt een onderzoek in naar de brand en zegt dat de schuldigen ter verantwoording worden geroepen.