Noord-Korea heeft zondag naar eigen zeggen een succesvolle test uitgevoerd op een raketlanceerbasis voor satellieten. De test is door het staatspersbureau als "zeer belangrijk" gekwalificeerd.

"Het goede resultaat van de test is van groot belang voor het Centraal Comité van Noord-Korea", aldus het statement. "Het resultaat van deze recente test zal een belangrijk effect hebben op onze veranderende strategische positie."

Het Noord-Koreaanse persbureau meldde niet wat er precies was getest op de raketlanceerplaats Sohae, maar de plek wordt vaak gebruikt om raketten de ruimte in te schieten en raketmotoren te testen.

Noord-Korea had aan de Verenigde Staten beloofd dat de Sohae-basis ontmanteld zou worden, maar de laatste tijd werd er meer activiteit waargenomen.

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zegt dat ze de situatie in het oog houden, samen met de Verenigde Staten. Een raketexpert zegt tegen persbureau Reuters dat hij denkt dat het om een "stationaire test" gaat van een raketmotor.

Noord-Korea wil niet meer met VS praten over denuclearisatie

De test komt een dag nadat de ambassadeur van Noord-Korea bij de Verenigde Naties meldde dat het onderwerp denuclearisatie niet meer op de onderhandelingstafel ligt bij de gesprekken met de Verenigde Staten.

Deze opmerking van ambassadeur Kim Song komt na eerdere waarschuwingen van de Noord-Koreaanse regering niet verder te praten over denuclearisatie als de Verenigde Staten zelf geen toezeggingen over het opheffen van sancties kan doen.

De Verenigde Staten en Noord-Korea zijn al twee jaar in gesprek over denuclearisatie. Eind juni 2019 kwamen vertegenwoordigers van de landen voor het laatst bij elkaar.