De tweedaagse grootschalige vaccinatieactie op Samoa tegen een mazelenuitbraak die het eiland plaagt is bijzonder effectief gebleken. Autoriteiten op het Polynesische eiland melden zaterdag dat 89 procent van de bevolking nu is ingeënt tegen de ziekte, woensdag ging het nog om 55 procent van alle inwoners. De actie begon donderdag.

Dat betekent dat ruim 70.000 inwoners in korte tijd de prik hebben gekregen, onder wie duizenden kinderen. De regering meldde eerder deze week dat zeker 15.000 kinderen tussen de zes maanden en vier jaar oud nog ingeënt moesten worden. Het eiland telt in totaal om en nabij de 200.000 inwoners.

Niet-gevaccineerde gezinnen hingen rode vlaggen bij hun woningen op om duidelijk te maken dat zij nog niet beschermd waren tegen de ziekte. De overheid had er busjes op uit gestuurd om de inentingen toe te dienen en legde het dagelijks leven op het eiland nagenoeg stil, door vrijwel alle voorzieningen dicht te gooien.

Tientallen kinderen gestorven door de mazelenuitbraak

In de laatste weken zouden zeker 65 mensen, waarvan 57 kinderen van onder de vier jaar oud, om het leven zijn gekomen door een mazelenuitbraak.

Tijdens de grootschalige vaccinatieactie zouden nog eens 103 nieuwe mazelengevallen zijn vastgesteld, meldt het Samoaanse ministerie van Gezondheid. Sinds oktober zouden al bijna 4.500 mensen de mazelen hebben opgelopen. Het eiland heeft aan de Verenigde Naties een financiële bijdrage van zo'n 10.7 miljoen dollar (omgerekend 9,67 miljoen euro) gevraagd om de crisis te bestrijden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden antivaccinatiecampagnes op het eiland verantwoordelijk zijn voor de lage vaccinatiedichtheid. Ook tijdens de tweedaagse actie zou een anti-vaccinatieactivist zijn opgepakt.