De Indiase vrouw die donderdag op weg naar de rechtszaak over haar eigen verkrachting in brand werd gestoken, is zaterdag aan haar verwondingen overleden.

De 23-jarige vrouw werd in brand gestoken door vijf mannen, waaronder de man die haar verkracht zou hebben. Bijna haar hele lichaam bevatte ernstige brandwonden. De daders lieten haar achter.

De verdachte was op borgtocht vrij nadat hij op 12 december 2018 de vrouw vermoedelijk met een pistool had bedreigd en verkracht. Hij is opnieuw aangehouden. De vier andere mannen zijn ook gearresteerd.

Enkele dagen voor het incident werd al een 27-jarige dierenarts vermoord en in brand gestoken, nadat zij zeer waarschijnlijk was verkracht. Vier mannen zouden opzettelijk de banden van haar brommer hebben laten leeglopen zodat zij geen kant op kon en boden haar daarna zogenaamd hulp aan.

Vrijdag werden de vier verdachten door politieagenten doodgeschoten. Tijdens een reconstructie van de aanslag zou een van hen een wapen van de agenten hebben proberen te pakken. Daarop zagen agenten zich genoodzaakt om het viertal neer te schieten, aldus de lezing. Een juichende menigte onthaalde de agenten als helden nadat bekend werd dat zij de verdachten hadden gedood.

Tienduizenden vrouwen eisen strenge wetten tegen verkrachting

Tienduizenden mensen in India gingen de afgelopen week de straten op om gerechtigheid te eisen voor de verkrachte en vermoorde vrouwen. Zo moeten verkrachtingszaken volgens de demonstranten sneller door de rechtbank worden behandeld en moeten er strengere straffen uitgedeeld worden. Zelfs het lynchen van vermeende verkrachters moet wat hen betreft bespreekbaar worden.

Persbureau Reuters schrijft dat het in India in verkrachtingszaken gemiddeld zes jaar duurt om tot een definitief oordeel te komen. Gemiddeld zouden dagelijks negentig personen melding maken van een verkrachting in het Zuid-Aziatische land.

'In zeven jaar tijd is er in India niets veranderd'

Het werkelijke aantal verkrachtingen ligt vermoedelijk veel hoger, omdat veel slachtoffers niet naar de politie stappen. Woedende menigten wijzen de Indiase politici erop dat in zeven jaar tijd weinig is veranderd. In december 2012 werd het land opgeschrikt door een van de geruchtmakendste verkrachtingszaken. Een vrouw werd in een busje mishandeld, verkracht en verminkt met ijzeren staven, terwijl haar vriend moest toekijken.

De verdachten in die zaak wachten nog op hun mogelijke straf.