Een Saoediër heeft vrijdagavond (Nederlandse tijd) drie mensen doodgeschoten op een vliegbasis van de Amerikaanse marine in Florida. Hij volgde daar militaire trainingen bij de Koninklijke Saoedische luchtmacht. Een agent schoot de Saoediër uiteindelijk dood.

Mogelijk loopt het dodental nog op. Bij de aanslag raakten acht mensen gewond, onder wie twee agenten. Het motief van de Saoediër is nog niet duidelijk. Amerikaanse autoriteiten houden rekening met een mogelijke terreurdaad.

Enkele uren na de aanslag hadden de Amerikaanse president Donald Trump en de Saoedische koning Salman contact met elkaar. Salman zou in een telefoongesprek zijn medeleven hebben betuigd aan de families van de slachtoffers. "Het Saoedische volk is woedend door de barbaarse actie van de schutter en neemt afstand van de daad", schrijft Trump op Twitter.

De Republikeinse gouverneur van Florida Ron DeSantis vindt dat de Saoedische regering de familieleden van de slachtoffers tegemoet moet komen. "Zij hebben hier schuld omdat het een Saoedische schutter betreft."

Tweede schietpartij op Amerikaanse legerbasis binnen drie dagen

Op meerdere Amerikaanse legerbasissen kunnen militaire bondgenoten van de VS trainingen volgen. In de laatste weken zouden zeker twintig personen daar gebruik van hebben gemaakt, aldus persbureau Reuters. Op de legerbasissen dragen aanwezigen normaliter geen wapens bij zich, tenzij deze noodzakelijk zijn bij oefeningen.

De schietpartij in Florida is de tweede die deze week plaatsvindt in de VS op een legerbasis. Woensdag schoot een Amerikaanse matroos twee mensen dood op marinebasis Pearl Harbor op Hawaï, waarna hij zelfmoord pleegde.