De angst in Sydney groeit vanwege aangewakkerde bosbranden ten noorden van de Australische stad. Door een sterke wind zijn de verschillende bosbranden vrijdagavond (lokale tijd) samengekomen tot "een gigantische vuurzee", meldt persbureau Reuters.

Al een week lang wordt Sydney geteisterd door rook en rondvliegend as. Hierdoor kleurt de lucht overdag oranje. In verband met de giftige stoffen in de rook krijgen forensen het advies om speciale maskers te dragen. Mensen die in de buitenlucht werken, wordt aangeraden thuis te blijven.

Sommige bosbranden in de buurt van Sydney zijn "te groot om te blussen", schrijft de Australische weerdienst Bureau of Meteorology op Twitter.

"Het gebied dat in brand staat is vergeleken met drie weken geleden veel groter en groeit nog steeds", zegt Wendy van Dijck, een Nederlander die in Sydney woont, in gesprek met NU.nl. Mensen om haar heen maken zich vooral druk over de aanhoudende droogte. "Ze vragen zich af wanneer er eindelijk weer regen komt. De zomer is pas net begonnen."

Van Dijck woont in een wijk dicht bij de stad en moet overdag en 's nachts de ramen gesloten houden. "Onze kinderen kunnen sinds de luchtkwaliteit zo achteruit is gegaan niet meer buitenspelen en de school houdt ze ook vaker binnen."

Sydney geteisterd door rook en as vanwege 'gigantische vuurzee'
64
Sydney geteisterd door rook en as vanwege 'gigantische vuurzee'

Meer dan 680 huizen in de as gelegd

Niet alleen mensen in Sydney worden door de bosbranden bedreigd. Volgens de brandweer kunnen de branden zich verder verspreiden richting het oosten, een dichtbevolkt gebied.

Sinds het uitbreken van de bosbranden in november, zijn ten minste vier mensen omgekomen. Meer dan 680 huizen zijn in de as gelegd. Door de droogte en harde wind is het lastig om de branden onder controle te krijgen.

In 2009 werd Australië ook al geteisterd door bosbranden. Toen werden in de staat Victoria duizenden huizen verwoest en kwamen 173 mensen om het leven.