Vluchtelingen in Griekse migrantenkampen krijgen niet de juridische hulp en informatie die zij nodig hebben om een eerlijke asielprocedure te doorlopen, melden hulporganisatie Oxfam Novib en de Griekse vluchtelingenraad GCR vrijdag op basis van onderzoek. Nieuwe Griekse maatregelen zouden de toegang tot hulp nog moeilijker maken.

Volgens Oxfam Novib zitten in de overvolle vluchtelingenkampen duizenden mensen die het risico lopen te worden teruggestuurd naar gevaarlijke landen, omdat ze geen toegang krijgen tot een eerlijk proces voor asiel. Een op de vijf asielzoekers in Griekenland krijgt een door de staat toegewezen advocaat. Op de Griekse eilanden is die verhouding een op vijftig.

De problemen worden volgens Oxfam erger als gevolg van maatregelen die de Griekse overheid wil nemen. Daarbij worden de grootste migrantenkampen op de eilanden Lesbos, Samos en Chios gesloten. Deze kampen worden vervangen door gesloten centra, waarmee Griekenland de migrantenstroom beter wil kunnen verwerken.

Oxfam meent dat dat deze centra in feite detentiecentra worden, waar asielzoekers nog moeilijker aan juridische hulp kunnen komen.

Eén van de kampen die moet sluiten, is het kamp Moria op Lesbos. Dit is met vijftienduizend migranten het grootste migrantenkamp van Griekenland. Het land huisvest in totaal ongeveer 70.000 migranten, van wie velen Syrische vluchtelingen zijn die de burgeroorlog in hun thuisland zijn ontvlucht.

Uit eerder onderzoek van Oxfam Novib bleek al dat honderden kwetsbare vluchtelingen, minderjarigen, zwangere vrouwen en slachtoffers van geweld op de Griekse eilanden niet goed worden opgevangen. Zij zouden door "gebrekkige processen en onderbezetting" niet de bescherming krijgen die zij nodig hebben.