Het Franse trein-, metro- en vliegverkeer ligt donderdag grotendeels plat door een grote landelijke staking tegen de door president Emmanuel Macron aangekondigde pensioenhervormingen. Ook blijven de meeste scholen gesloten, meldt persbureau AFP.

Ongeveer 90 procent van de hogesnelheidstreinen rijdt niet. Vanwege de staking rijden zowel de internationale treinen van Thalys als Eurostar met een aangepaste dienstregeling. Thalys heeft één rit van Amsterdam naar Parijs geschrapt. Reizigers zijn hierover vooraf geïnformeerd zegt een woordvoerder.

In Parijs liggen elf van de zestien metrolijnen volledig stil. Alleen twee geautomatiseerde lijnen zijn volledig in gebruik. De overige drie lijnen rijden alleen een verkort traject tijdens de spits.

Luchtvaartmaatschappij Air France voert 30 procent minder binnenlandse vluchten en 15 procent minder korte internationale vluchten uit, omdat sommige luchtverkeersleiders meedoen aan de staking. De Britse budgetmaatschappij easyJet heeft 223 binnenlandse en internationale vluchten geschrapt.

Vanwege de stakingen in het openbaar vervoer blijven veel werknemers donderdag thuis. Zij die wel naar hun werk gaan, pakken donderdag noodgedwongen de auto, fiets, scooter of motor. Hierdoor kan het op veel Franse wegen veel drukker dan normaal zijn.

Macron wil 'universeel' pensioensysteem invoeren

Veel Fransen zijn ontevreden nu Macron zijn plannen voor een "universeel" pensioensysteem wil invoeren. Hierdoor zouden 42 speciale pensioenregelingen voor sectoren variërend van het spoor tot de advocatuur en de Parijse opera worden afgeschaft. Deze werknemers krijgen vaak relatief hoge pensioenen of mogen vroeg met pensioen. Macron wil in deze pensioenen snijden om geld te besparen.

De vakbonden stellen dat de geplande hervormingen werknemers echter zal dwingen om tot na de wettelijke pensioenleeftijd van 62 jaar te blijven werken als zij het pensioen willen ontvangen dat ze beloofd is.

Hoe Macron zijn ideeën precies wil realiseren, is nog niet helemaal duidelijk. Zijn regering zal de volledige plannen op 12 december uit de doeken doen.

Honderden demonstraties afgekondigd

Vanwege de pensioenplannen vinden donderdag ook honderden demonstraties plaats in het land. Volgens de Franse minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken zijn er 245 demonstraties aangekondigd, waarvan twee grote in Parijs.

In de Franse hoofdstad worden donderdag zesduizend politieagenten ingezet om ongeregeldheden te voorkomen.