De minister-president van Malta Joseph Muscat kondigde zondag op nationale televisie aan dat er een plaatsvervanger gezocht zal worden. Zodra die er is, stapt Muscat op. Afgelopen week leidden onthullingen over de moord op een journalist in 2017 tot een politieke en juridische crisis.

Muscat stopt ook als partijleider en vraagt zijn partij om de zoektocht naar een plaatsvervanger te starten op 12 januari 2020.

Muscat zou vrijdag zijn naaste collega's geïnformeerd hebben over zijn plan om op te stappen, meldde Times of Malta. Zijn aftreden volgt op een reeks onthullingen over de moord op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia in 2017, die door een autobom voor haar huis om het leven kwam.

De premier zei in een toespraak dat hij veel verantwoordelijkheden op zich heeft genomen om de afronding van de zaak over de moord op journalist Galizia te bevorderen.

"Sommige keuzes die ik maakte waren goed en sommige hadden beter gemaakt kunnen worden", aldus Muscat. "Maar alle verantwoordelijkheden die ik op me nam, wegen niet op tegen het leed dat de familie van het slachtoffer moet doorstaan".

Kabinetsleden en stafchef afgetreden na getuigenis tussenpersoon

Twee kabinetsleden en de stafchef van Muscat traden afgelopen week af, nadat een tussenpersoon in de moordzaak een getuigenis aflegde over het brein achter de liquidatie, in ruil voor amnestie.

De Maltese zakenman Yorgen Fenech werd vervolgens gearresteerd door de politie. Hij beschuldigde de afgetreden stafchef en rechterhand van de premier Keith Schembri van betrokkenheid bij de moord. Zaterdagavond werd bekend dat de openbaar aanklager van Malta Fenech ook voor medeplichtigheid in de zaak vervolgt.

Caruana Galizia publiceerde belastende artikelen over corruptie onder de elite van Malta, onder wie leden van Muscats kabinet. Hoewel de politie na de moord drie verdachten van het uitvoeren van de aanslag heeft aangehouden, is nog altijd onduidelijk wie de opdracht ertoe gaf.

Betogers eisen gerechtigheid voor de moord op journalist Daphne Caruana Galizia. (Foto: Reuters).