De dader van de steekpartij op de London Bridge waarbij vrijdag twee mensen om het leven kwamen, is in 2012 veroordeeld voor een terroristisch misdrijf, bevestigt de Britse politie. De 28-jarige man uit het Engelse Staffordshire kwam in december 2018 onder voorwaarden vrij.

De dader van het incident overleed nadat hij bij zijn aanhouding door een politiekogel werd geraakt. Drie slachtoffers van de steekpartij, twee vrouwen en een man, liggen nog gewond in het ziekenhuis.

De politie loste meerdere schoten bij de arrestatie van de dader, die daarbij dodelijk werd getroffen. Achteraf meldde assistent-politiecommissaris Neil Basu dat de man vermoedelijk een nepexplosief op zijn lichaam droeg.

Aanvankelijk werd onderzocht of de steekpartij gerelateerd was aan terrorisme; later op de dag werd bekend dat het incident als terroristische daad bestempeld wordt. De politie blijft openstaan voor andere scenario's, maar gaat ervan uit dat de man alleen handelde; ze is niet op zoek naar andere daders.

Britse politie doodt man met mes op London Bridge
1
Britse politie doodt man met mes op London Bridge

Britse regering in crisisberaad

De Britse regering heeft vrijdagavond een crisisberaad gehouden vanwege de steekpartij. Premier Boris Johnson zei in een eerste reactie dat hij de situatie nauwlettend volgt en bedankte de politie en andere hulpdiensten voor hun snelle reactie.

Bij een aanslag op de London Bridge in 2017 kwamen acht mensen om het leven en raakten 48 mensen gewond.