Twee slachtoffers van de aanslag vrijdagmiddag op de London Bridge zijn overleden, zegt politiecommissaris Cressida Dick in een persconferentie. Er liggen nog drie gewonden in het ziekenhuis. De dader van het incident overleed nadat hij bij zijn aanhouding werd geraakt door een politiekogel. De Britse regering houdt om 22.30 uur Nederlandse tijd een crisisberaad.

Hoe het met de andere gewonden gaat, kan de commissaris nog niet melden. In eerste instantie ging de politie uit van een enkele dader, maar Dick meldde vrijdagavond dat nog wordt onderzocht of er meer mensen betrokken zijn bij de daad.

Britse hulpdiensten rukten vrijdagmiddag uit voor een steekpartij op de London Bridge in de Engelse hoofdstad. Meerdere personen raakten hierbij gewond.

Ter plekke loste de politie meerdere schoten, waarbij de dader dodelijk werd getroffen. Achteraf meldde assistent-politiecommissaris Neil Basu dat de man een vermoedelijk nepexplosief aan zijn lichaam droeg.

De brug en omgeving zijn afgesloten en hulpdiensten zijn aanwezig voor onderzoek. De komende tijd zal de politie meer gaan patrouilleren in Londen.

Aanvankelijk werd onderzocht of de steekpartij gerelateerd was aan terrorisme, later op de dag werd bekend dat het incident tot terroristische daad is benoemd. De politie blijft openstaan voor andere scenario's.

Britse politie doodt man met mes op London Bridge
1
Britse politie doodt man met mes op London Bridge

Burgemeester London en Britse premier reageren op incident

Sadiq Khan, de burgemeester van London, betuigde in een reactie zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden.

"We moeten - en we zullen - vastberaden blijven om sterk en verenigd te blijven wanneer terrorisme dreigt. Zij die ons willen aanvallen en verdelen zullen nooit winnen", aldus de burgemeester. Khan sprak ook zijn waardering uit voor de omstanders die ingrepen en de dader tegen de grond werkten, wat volgens hem op beelden te zien is.

De Britse premier Boris Johnson zei in een eerste reactie de situatie nauwlettend te volgen en hij bedankte de politie en hulpdiensten voor hun snelle reactie.

In 2017 kwamen bij een aanslag op de London Bridge acht mensen om het leven en raakten 48 mensen gewond.