Yasuhiro Nakasone, de voormalige minister-president van Japan, is op 101-jarige leeftijd overleden, bevestigt zijn familie vrijdag. Hij was van 1982 tot 1987 de premier van Japan.

Nakasone, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een officier van de Japanse marine was, wist Japan internationaal op de kaart te zetten.

Zo zorgde hij voor een goede relatie tussen zijn land en de Verenigde Staten. Nakasone had een goede band met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan. Ook verhoogde Nakasone het defensiebudget, privatiseerde hij spoorwegen en hervormde hij het onderwijssysteem in Japan.

Tijdens zijn regeerperiode probeerde hij Japan te hervormen, maar hij stuitte op veel verzet in eigen land. Het lukte hem bijvoorbeeld niet om de grondwet te herzien. De constitutie was na de Tweede Wereldoorlog geschreven.

In 1983 was Nakasone de eerste Japanse minister-president die Zuid-Korea bezocht. Met het bezoek herstelde hij de band tussen de twee landen, nadat Japan Zuid-Korea had gekoloniseerd tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw.