De interim-regering van Soedan heeft donderdag een wet geschrapt die vrouwen strenge gedragsregels oplegde. De voorschriften werden ingevoerd tijdens het regime van Omar Al Bashir, die tot april president van het land was.

De wet reguleerde onder andere de kleding en het gedrag van Soedanese vrouwen. Zo was het voor vrouwen niet toegestaan om broeken te dragen en mocht hun haar in het openbaar niet zichtbaar zijn. De wet verbood vrouwen ook om met andere mannen dan hun echtgenoot of naaste familie om te gaan.

Een zedenpolitie moest in de gaten houden of burgers zich aan de wet hielden. Wie zich niet aan de voorschriften hield, kreeg lijfstraffen of boetes.

De Soedanese autoriteiten namen donderdag ook een wet aan die het regime van Al Bashir ontmantelt. Hij werd in april afgezet na maanden van protest. Al Bashir was dertig jaar lang aan de macht. Door zijn regime te ontmantelen, voldoet de interim-regering aan een belangrijke eis van de demonstranten. Vrouwen speelden een grote rol in de demonstraties tegen de voormalige president.

Sinds het vertrek van Al Bashir wordt Soedan geleid door een interim-kabinet dat uit burgers en militairen bestaat. Over drie jaar moeten er nieuwe, vrije verkiezingen worden gehouden.