Demonstranten in de Iraakse stad Najaf, ten zuiden van de hoofdstad Bagdad, hebben brandgesticht in een consulaat van Iran. Ze zijn het er niet mee eens dat Iran het regime van de Iraakse premier Adel Abdul Mahdi steunt.

De Iraakse demonstranten vielen het consulaat aan en staken het in brand. Ook vervingen ze de Iraanse vlag tijdelijk door die van Irak. Het personeel wist te ontkomen.

De politie probeerde de betogers tegen te houden, onder andere door op ze te schieten. Eén demonstrant kwam om het leven, 35 mensen zijn gewond geraakt.

Volgens lokale media zegt Irak de aanval van betogers op het Iraanse consulaat te veroordelen.

Het is het tweede incident met een Iraans consulaat in korte tijd. Drie weken geleden werd er in de stad Karbala, ten noorden van Najaf, ook een aangevallen. Bij die aanval kwamen drie Irakezen om het leven. Tien mensen raakten gewond.

Al maanden protesten tegen regering van Abdul Mahdi

Het is al maanden onrustig in Irak. Demonstranten protesteren tegen de regering van premier Abdul Mahdi.

Abdul Mahdi heeft hervormingen beloofd en zegt dat hij zal opstappen als de politiek het eens wordt over zijn vervanger. De betogers nemen daar geen genoegen mee. Zij vinden dat de volledige politieke top moet verdwijnen.

De betogers zijn kwaad over de slechte staat van de Iraakse economie, de wijdverbreide corruptie en de sektarische machtsdeling in het land. Iran zou Abdul Mahdi steunen.