Een rechtbank in Turkije heeft twee Nederlandse Syriëgangers vrijgesproken van lidmaatschap van de terroristische groepering IS, meldt de NOS dinsdagavond. De rechter meent dat er te weinig bewijs tegen Souad D. en Loes F. is. De twee vrouwen woonden jarenlang in het door IS zelfverklaarde kalifaat.

Yasar Özdemir, de advocaat van D., bevestigt de vrijspraak in gesprek met de NOS. Wel loopt er nog een hoger beroep.

Als de twee vrouwen ook in hoger beroep worden vrijgesproken, kan dat eventuele vervolging in Nederland bemoeilijken. Dit komt doordat verdachten die in het buitenland zijn vrijgesproken niet opnieuw mogen worden vervolgd voor hetzelfde vergrijp.

D. en F. zijn in Syrië getrouwd met een Nederlandse IS-strijder uit Amersfoort. Zelf zeggen ze dat hun man Baraa Ahmad niet meer bij IS aangesloten is.

In afwachting van hoger beroep mogen de twee vrouwen Turkije niet verlaten. De uitspraak hiervan wordt volgens hun advocaat binnen een paar maanden verwacht.

Naar verwachting worden D. en F. na het hoger beroep in Turkije teruggestuurd naar Nederland. Twee IS-vrouwen die onlangs door Turkije naar Nederland werden teruggestuurd, werden direct na aankomst op Schiphol aangehouden.