Michael Bloomberg, de oud-burgemeester van New York, heeft zich zondag officieel aangemeld als presidentskandidaat voor de Democraten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

De 77-jarige miljardair zei in maart nog dat hij geen ambities had om president te worden, maar daar is hij op teruggekomen. "Ik stel mezelf verkiesbaar om Donald Trump te verslaan en Amerika weer op te bouwen. We kunnen ons niet opnieuw vier jaar vol roekeloze en onethische acties van president Trump veroorloven", liet hij in een verklaring weten.

Bloomberg was van 2002 tot 2013 burgemeester van New York. Ook is hij al bijna veertig jaar eigenaar van zijn eigen mediabedrijf Bloomberg waarmee hij een fortuin verdiende. In het verleden overwoog hij vaker zich kandidaat te stellen, maar zag daar altijd van af omdat hij vreesde geen reële kans te maken.

De voormalig burgemeester gaat de concurrentie aan met zestien Democraten die nog over zijn om dé presidentskandidaat van hun partij te worden. Oud-vicepresident Joe Biden (77) geldt momenteel als de favoriet. De zeventigjarige Elizabeth Warren, senator voor de staat Massachusetts, is echter bezig met een inhaalslag in de peilingen.

Ook onder anderen Bernie Sanders (78), die in de voorverkiezingen van 2016 verloor van Hillary Clinton, is een uitdager.

Bloomberg gaf miljoenen uit tegen klimaatverandering en wapengeweld

De kersverse presidentskandidaat staat onder meer bekend om zijn filantropische uitgaven aan het bestrijden van klimaatverandering en het indammen van wapengeweld in de VS. Deze maand kondigde hij bovendien aan 100 miljoen dollar (zo'n 91 miljoen euro) te steken in een online campagne tegen Trump.

Vorige week was Bloomberg nog in het nieuws, toen hij zijn excuses aanbood voor een racistisch politiebeleid in New York. Hij zei dat het in 2013 verboden zogeheten stop-and-frisk program fout was. De methode zorgde voor veel kritiek en was gericht op het fouilleren van mensen. Uiteindelijk werd duidelijk dat zwarte of Latijns-Amerikaanse mensen met de methode te maken kregen.

De aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats op 3 november volgend jaar. Trump gaat dan voor een tweede termijn in het Witte Huis.