Twee mensen zijn dit weekend omgekomen bij overstromingen in het zuidoosten van Frankrijk, melden diverse Franse media zondag op basis van autoriteiten. De overstromingen zijn het gevolg van de zware regenval die de regio sinds vrijdag teistert.

Het eerste slachtoffer werd gevonden vlak bij de badplaats Fréjus. Dat was in de buurt van de plek waar zaterdag een reddingsboot omsloeg met drie brandweerlieden en drie anderen aan boord. Sindsdien was een van de opvarenden vermist.

Het andere slachtoffer is aangetroffen in een auto in de iets westelijker gelegen plaats Cabasse. Eerder was al duidelijk dat er twee vermisten waren. Of de twee overledenen de vermiste mensen zijn, is niet duidelijk.

De afgelopen dagen viel in sommige gebieden een hoeveelheid neerslag die normaal gesproken in twee tot drie maanden valt. Het waterpeil in de rivier Argens steeg daardoor tot ruim 7 meter. Diverse woningen en restaurants kwamen onder water te staan. Momenteel is er nog altijd geen elektriciteit in duizenden huizen.

De hinder voor het verkeer neemt af. Op de snelweg A8 kan weer gereden worden. Maar veel secundaire wegen zijn nog altijd onbegaanbaar. Het treinverkeer tussen diverse grote steden in het zuidoosten van het land is hervat.

Straten staan blank door noodweer in Côte d'Azur
62
Straten staan blank door noodweer in Côte d'Azur

Noodsituatie afgeschaald naar code oranje

Inmiddels is de code rood niet langer van kracht in de regio's Var en Alpes-Maritimes. Weliswaar regent het nog altijd, maar minder dan de afgelopen dagen. Het nationale weerinstituut Météo France heeft de waarschuwing aangepast naar code oranje.

Ook voor de regio Puy de Dôme in het Centraal Massief geldt nog een waarschuwing vanwege kans op overstromingen.

Italiaanse brug stort in door noodweer

In Noord-Italië is een brug ingestort door het noodweer. Het gaat om een stuk van 30 meter van de snelweg A6 tussen Turijn en Savona, in de regio Ligurië, vlak bij de plaats Madonna del Monte.

Oorzaak van het incident is vermoedelijk een aardverschuiving, die is veroorzaakt door de aanhoudende regenval in het gebied.

Het is niet duidelijk of er auto’s op de brug reden op het moment van instorten. De Italiaanse nieuwsdienst Ansa schrijft dat uit een eerste controle van de brandweer blijkt dat er geen slachtoffers zijn.

Een brug in Noord-Italië stortte zondag in, vermoedelijk door een aardverschuiving (Foto: Reuters)

Een brug in Noord-Italië stortte zondag in, vermoedelijk door een aardverschuiving (Foto: Reuters)
Een brug in Noord-Italië stortte zondag in, vermoedelijk door een aardverschuiving (Foto: Reuters)