Het Boliviaanse parlement heeft zaterdag unaniem gestemd voor nieuwe verkiezingen. Deelname van de verdreven oud-president Evo Morales is hierbij uitgesloten. Bij grote demonstraties in het land zijn sinds oktober zeker 32 mensen omgekomen.

Bolivia verkeert al weken in een politieke crisis vanwege massale protesten, die begonnen toen Morales in oktober beschuldigd werd van verkiezingsfraude. De betogingen dwongen Morales twee weken geleden af te treden en naar Mexico te vluchten.

De nieuwe wet verklaart de vorige verkiezingen ongeldig en wordt naar verwachting zondag definitief gemaakt met de handtekening van interim-president Jeanine Áñez. De conservatieve katholieke politicus weigerde zaterdag een ander wetsvoorstel te ondertekenen dat Morales zou beschermen tegen vervolging. Voor de nieuwe verkiezingen is nog geen datum vastgesteld.

In Bolivia lijken de maatschappelijke verhoudingen door de politieke crisis verder te polariseren. Aanhangers van Morales, de eerste inheemse president van het land, gingen de afgelopen tijd de straat op om actie te voeren tegen de interim-regering. Zaterdag blokkeerden zij enkele wegen in het land die belangrijk zijn voor de toevoer van voedsel en brandstof.

Morales beschuldigd van terrorisme en opruiing

De interim-regering beschuldigde Morales van terrorisme en opruiing. Er zijn volgens hen videobeelden die aantonen dat Morales betrokken is bij de wegblokkades van zijn aanhangers. Morales ziet op zijn beurt de benoeming van Áñez als interim-president als bewijs dat er sprake is van een "staatsgreep" door rechtse en "racistische" politici.

In de dagen nadat Morales naar Mexico gevlucht was, zou Áñez meerdere tweets hebben verwijderd waarin ze onder meer de inheemse bevolking belachelijk maakt, hun rituelen omschreef als satanistisch en Morales een "arme indiaan" noemde.

De interim-president hield tevens tijdens haar inauguratie een grote bijbel vast en verklaarde dat de Bijbel "terug is in het paleis". In 2009 voerde Morales na een referendum een seculiere grondwet in, die de diverse bevolking van het land beter moest representeren.

Op internationaal niveau is de socialistische oud-president en voormalige cocaboer veelgeprezen voor zijn beleid omtrent armoedebestrijding, het terugdringen van analfabetisme en de emancipatie van de inheemse bevolking. Van 2006 tot 2018 daalde de extreme armoede in Bolivia onder Morales van 38 procent naar 17 procent.

Critici wijzen er echter op dat de armoede de laatste twee jaar weer is toegenomen. Morales kreeg onder meer ook veel kritiek voor het niet naleven van de limiet van twee termijnen voor het presidentschap. Dankzij de nieuwe seculiere grondwet kon Morales na twee termijnen alsnog meedoen aan de verkiezingen van 2014 en won hij opnieuw.