Een voormalige officier van de Central Intelligence Agency (CIA) is in de nacht van vrijdag op zaterdag tot negentien jaar celstraf veroordeeld omdat hij voor China had gespioneerd. Hij is al derde medewerker van een Amerikaanse inlichtingendienst die in het afgelopen half jaar een jarenlange celstraf voor een dergelijk vergrijp opgelegd heeft gekregen.

Medio mei werd de voormalige hoofdofficier van de CIA, Kevin Patrick Mallory, tot twintig jaar cel veroordeeld. Eind september kreeg Ron Rockwell Hansen, die actief was bij de Amerikaanse Defence Intelligence Agency (DIA), te horen dat hij tien jaar de cel in moest. Beiden hadden vertrouwelijke informatie doorverkocht aan Chinese autoriteiten.

Vrijdag moest de 55-jarige Jerry Chun Shing Lee voor de rechter verschijnen. Hij werd in mei opgepakt en bekende vrij snel daarna dat hij inderdaad Amerikaanse overheidsgeheimen aan het Aziatische land had verkocht.

Lee vertrok in 2007 bij de CIA, waarna hij naar Hongkong verhuisde. Drie jaar later zou hij zijn benaderd door Chinese autoriteiten die hem een grote som geld wilden betalen voor informatie die hij als CIA-officier had bemachtigd; hij zou zich "niet meer druk hoeven maken" over de rest van zijn leven. Tussen 2010 en 2013 werden vervolgens meerdere keren honderdduizenden euro's op de bankrekening van Lee gestort.

FBI-agenten vonden boekje met gevoelige informatie in Hawaï

Toen Amerikaanse veiligheidsdiensten de Hawaïaanse hotelkamer van Lee doorzochten, viel hij door de mand. FBI-agenten stuitten op een boekje met gevoelige informatie die de ex-inlichtingenofficier had opgeschreven terwijl hij in dienst was.

Lee zou namen van CIA-medewerkers, vergaderlocaties, telefoonnummers en details over meerdere panden hebben genoteerd. "Hij verkocht zijn land door nationale informatie openbaar te maken", klonk het in de rechtszaal.