Het hooggerechtshof van Maleisië heeft een eerdere uitspraak van de rechter, waarin werd geoordeeld dat model Ivana Smit niet door moord is omgekomen, in hoger beroep vernietigd. Het onderzoek naar de doodsoorzaak moet nu worden heropend, meldt advocaat Sébas Diekstra aan NU.nl.

Volgens de rechter die in het hoger beroep het oordeel velde, is de dood van de achttienjarige Smit het gevolg van "handelen van derden".

Smit werd in december 2017 dood gevonden in de Maleisische hoofdstad, na een val van een appartementencomplex.

In maart werd door het zogeheten Coroner's Court, dat in Nederland een beetje te vergelijken is met de rechter-commissaris, gemeld dat er geen aanleiding was om het onderzoek te heropenen. Er werd geen bewijs voor betrokkenheid van 'derden' gezien. De nabestaanden gingen tegen deze beslissing in hoger beroep.

De nabestaanden van Smit zijn ervan overtuigd dat het echtpaar Alexander en Luna Johnson iets te maken heeft met haar dood. De jonge vrouw viel van hun balkon op de twintigste verdieping, nadat ze samen hadden gefeest. Ze kwam veertien etages lager op een ander balkon terecht.