Nederlandse en Australische agenten hebben een grootschalig drugssmokkelnetwerk tussen beide landen opgerold. Tijdens 'operatie Parazonium' zijn elf mensen opgepakt, onder wie acht Nederlanders.

Twee kopstukken zouden de organisatie hebben geleid. Een van hen, een 58-jarige man, is in België opgepakt en wordt overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten.

Een andere verdachte is een Australische vrouw uit een buitenwijk van Sydney. Zij is op 11 november aangehouden en riskeert een levenslange gevangenisstraf in Australië.

Agenten vielen in augustus meer dan vijftien locaties in Nederland en nog eens vijf locaties in België binnen. Daarbij werd ruim 850 kilo MDMA-poeder en 550 liter MDMA-olie in beslag genomen.

Volgens de Australische federale politie moest de lading drugs vanuit de Rotterdamse haven naar de andere kant van de wereld worden verscheept, waar vervolgens meer dan vijftien miljoen xtc-pillen op de markt zouden verschijnen. Die hebben volgens het korps een straatwaarde van 301 miljoen Australische dollar (omgerekend 185 miljoen euro).

Politie rolt groot drugsnetwerk tussen Nederland en Australië op
64
Politie rolt groot drugsnetwerk tussen Nederland en Australië op

Organisatie had omzet van honderden miljoenen euro's per jaar

Het hoofd van de landelijk recherche in Nederland, Andy Kraag, benadrukt in een verklaring dat de organisatie medeverantwoordelijk was voor de wereldwijde drugshandel, die jaarlijks honderden miljoenen euro's omzet.

In gesprek met de NOS vertelt Kraag dat de samenwerking wordt voortgezet om de drugssmokkel van Nederland naar Australië te bestrijden. "We gaan informatie met elkaar delen over bijvoorbeeld mogelijke smokkelroutes, handlangers en sleutelfiguren. Voorheen was dat niet mogelijk."