De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt vervolgd in drie corruptieonderzoeken, zo heeft de openbaar aanklager donderdag bekendgemaakt. Hij wordt verdacht van onder meer omkoping en fraude.

De aanklager liet in februari weten dat hij in drie zaken genoeg grond zag voor vervolging. Netanyahu werd begin oktober gehoord op verdenking van onder meer corruptie, omkoping en fraude.

Nog nooit eerder werden dit soort aanklachten ingediend tegen een zittende Israëlische premier. Netanyahu, die donderdag spreekt van een couppoging, hoeft vanwege de vervolging niet af te treden. Hij zegt Israël te blijven leiden.

Netanyahu zou voor bijna 240.000 euro aan geschenken hebben aangenomen van verschillende personen. Volgens de aanklager heeft hij ook gunsten verleend in ruil voor positieve berichtgeving van twee mediaorganisaties.

Indien de premier in alle zaken schuldig wordt bevonden, kan hij tot dertien jaar celstraf krijgen. Netanyahu verklaarde meerdere malen dat hij niks verkeerds heeft gedaan. Ook zei hij het slachtoffer te zijn van een politieke "heksenjacht" van de media. Journalisten zouden hem geen nieuwe termijn gunnen.

Netanyahu hoopt op vijfde termijn

Netanyahu hoopt een vijfde termijn te bemachtigen, maar zijn partij kreeg bij de parlementsverkiezingen van april en september geen grote meerderheid van de kiezers achter zich. Netanyahu wist beide keren geen coalitie te vormen.

Woensdag werd bekend dat ook de oppositieleider Benny Gantz er niet in was geslaagd een coalitie te vormen. Nog één politicus mag een poging wagen, maar deze persoon moet gekozen worden door een meerderheid van het parlement. Dit moet binnen 21 dagen gebeuren.

Als het parlement niemand aanwijst, moeten binnen negentig dagen opnieuw vervroegde verkiezingen plaatsvinden.