Een tweede poging om in Israël een coalitie te vormen, is definitief mislukt. Benny Gantz van de oppositiepartij Kahol Lavan heeft het mandaat woensdag weer overhandigd aan president Reuven Rivlin.

Gantz had tot middernacht om een regering te vormen. Avigdor Lieberman, wiens rechtse partij een belangrijke rol bij de coalitievorming speelde, maakte woensdagmiddag bekend geen enkele premierskandidaat te steunen.

Kahol Lavan had, net als de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, Lieberman nodig voor een meerderheid in het parlement. Netanyahu mocht vóór Gantz proberen een coalitie te vormen, maar ook hij wist Lieberman niet aan zijn kant te krijgen.

De kans is groot dat de bevolking van Israël op korte termijn opnieuw naar de stembus gaat. Eén politicus mag nog proberen een coalitie te vormen, maar alle mogelijke samenstellingen zijn al besproken.

Of het mandaat nog wordt overgedragen, is op dit moment niet duidelijk. De persoon moet binnen 21 dagen worden aangewezen door een meerderheid van het parlement. Als dit niet lukt, moeten binnen negentig dagen nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

De verkiezingen van september, waarbij Kahol Lavan en Likud bijna evenveel stemmen bemachtigden, waren vervroegde verkiezingen. In april werd ook al een nieuw parlement gekozen, maar geen coalitie gevormd.