De Britse prins Andrew, de hertog van York, stopt per direct met zijn openbare taken vanwege de omstandigheden rondom zijn vriendschap met de voor seksueel wangedrag veroordeelde multimiljonair Jeffrey Epstein, zegt hij woensdag in een verklaring.

Andrew kwam de laatste dagen veel in het nieuws door een interview met BBC News. Daarin ontkende hij onder meer twintig jaar geleden seks te hebben gehad met een tiener.

Door afgelopen vrijdag een interview aan BBC News te geven, hoopte Andrew een einde te maken aan de geruchten rondom zijn vriendschap met Epstein. Het lid van de Britse koninklijke familie ligt al maanden onder vuur vanwege zijn banden met de inmiddels overleden multimiljonair. Andrew verdedigde zijn vriendschap met Epstein, omdat de miljonair hem de mogelijkheid bood om na zijn tijd in het leger een zakelijk netwerk op te bouwen.

In een verklaring zegt Andrew dat "omstandigheden als gevolg van zijn voormalige banden met Epstein" het werk van zijn familie en de organisaties die hij steunt verstoren. Daarom heeft hij koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk gevraagd of hij zijn publieke taken mag neerleggen.

Ook zegt de prins dat hij ervoor openstaat om met de handhavende instanties samen te werken in de onderzoeken naar het gedrag van Epstein.

Andrew zegt vriendschap met Epstein te betreuren

"Ik blijf mijn slecht ingeschatte relatie met Jeffrey Epstein zonder mitsen en maren betreuren", aldus Andrew in de verklaring. Tijdens zijn interview met BBC News op vrijdag zei hij echter geen spijt te hebben van zijn vriendschap met de miljonair.

Verder zegt Andrew mee te leven met de slachtoffers van Epstein. "Zijn zelfdoding heeft veel vragen onbeantwoord gelaten, vooral voor zijn slachtoffers. En ik leef mee met iedereen die hierdoor getroffen is en afsluiting zoekt."

'Minderjarige meerdere malen gedwongen tot seks met Andrew'

Virginia Giuffre, een van de vermeende slachtoffers van de voor seksueel wangedrag veroordeelde multimiljonair Epstein, heeft tijdens de civiele zaak tegen Epstein in 2015 verklaard dat ze tussen 1999 en 2002 diverse keren werd gedwongen tot seks met prins Andrew. Zij was destijds minderjarig.

Volgens Giuffre ontmoette ze Andrew in een Londense nachtclub waar hij al zwetend aan het dansen was voordat ze seks hadden. Andrew ontkent dit en wijst erop dat hij destijds door een medische aandoening niet kon zweten. Die aandoening was volgens hem het gevolg van adrenaline tijdens de Falklandoorlog.

Gedurende het interview met BBC News zei Andrew ook dat de ontmoeting niet heeft kunnen plaatsvinden, omdat hij die avond thuis bij zijn familie was nadat hij zijn dochter naar een pizzarestaurant had gebracht. Een foto van Andrew met Giuffre uit 2001 is volgens de prins bewerkt. Op de foto heeft de prins zijn hand om het onbedekte middel van het meisje, maar volgens Andrew kan niet bewezen worden dat dit werkelijk zijn hand is.

Prins Andrew ontkent seksaantijging met 'opvallende verklaringen'
89
Prins Andrew ontkent seksaantijging met 'opvallende verklaringen'

Andrew stelde familie teleur met overnachting bij Epstein

Andrew heeft, nadat de miljonair in 2007 was veroordeeld voor prostitueebezoek, nog eens bij Epstein in New York overnacht. De prins zei hierover dat het vooral een handige logeerplek was en dat het volgens zijn inschatting "eervol" was.

In het interview met BBC News erkende de prins vrijdag dat hij door deze overnachting zijn familie heeft teleurgesteld en dat dit gedrag "onbetamelijk" is voor een lid van de Britse koninklijke familie.

De prins bezocht Epstein nogmaals in 2010. Dit deed hij naar eigen zeggen "om de vriendschap te beëindigen". Hij verbleef toen meerdere malen bij de miljonair, die toen al geregistreerd was als zedendelinquent.