De Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe heeft zijn aftreden aangekondigd nadat de kandidaat namens zijn partij UNP maandag de presidentsverkiezingen heeft verloren, bevestigt zijn woordvoerder. Lokale media melden dat de nieuwe president Gotabaya Rajapaksa snel een interim-kabinet zal aanstellen voor de periode tot aan de volgende parlementsverkiezingen.

De presidentsverkiezingen werden overschaduwd door de aanslagen op hotels en kerken op Paaszondag. De aanslagen hadden een catastrofaal effect op de lokale toeristische industrie. Als gevolg daarvan lijdt het land onder de ergste economische crisis in meer dan vijftien jaar tijd.

Critici beschuldigen premier Wickremesinghe ervan zijn land onvoldoende te hebben beschermd tegen de aanslagen.

Mahinda Rajapaksa, de leider van de oppositie en tevens de broer van de president, wordt donderdag beëdigd als tijdelijke premier, bevestigt een woordvoerder van de oppositiepartij.

President Rajapaksa overzag in zijn tijd als defensieminister de bloedige oorlog tegen de separatistische Tamiltijgers. De groep vocht voor een onafhankelijke staat voor de etnische Tamils in Sri Lanka. Na 26 jaar werden zij verslagen door het regeringsleger.