Israël stevent opnieuw op vervroegde parlementsverkiezingen af omdat Avigdor Lieberman, wiens rechtse partij een belangrijke rol bij de coalitievorming speelt, geen enkele premierskandidaat wil steunen. De politicus heeft zijn besluit woensdag bekendgemaakt.

Benny Gantz van de centrumpartij Kahol Lavan lijkt er daardoor niet in te slagen binnen de wettelijk bepaalde termijn van 21 dagen een coalitie te vormen. Zijn deadline verstrijkt om middernacht.

De twee grootste partijen, Kahol Lavan en Likud van de zittende premier Benjamin Netanyahu, bemachtigden bij de vervroegde parlementsverkiezingen in september allebei ruim dertig zetels. Het parlement in Israël telt echter 120 zetels.

Kahol Lavan en Likud kunnen met kleinere partijen samenwerken, maar zijn voor een meerderheid afhankelijk van Liebermans partij Yisrael Beiteinu (acht zetels). Netanyahu mocht na de verkiezingen als eerste een coalitie vormen, maar wist zijn voormalige Justitieminister niet zover te krijgen deel uit te gaan maken van zijn nieuwe regering.

Als Gantz woensdag niet alsnog een coalitie weet te vormen, mag nog één politicus een poging wagen. Ook die persoon krijgt 21 dagen om gesprekken met potentiële coalitiegenoten te voeren. Omdat alle samenstellingen al zijn besproken, zijn nieuwe verkiezingen echter waarschijnlijker.