De Verenigde Naties (VN) hebben dinsdag hun zorgen geuit over Iraanse veiligheidstroepen die met scherp op betogers zouden schieten. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zijn sinds het begin van de protesten in het land vermoedelijk tientallen doden gevallen.

Sinds vrijdag wordt er in Iran gedemonstreerd tegen hogere brandstofprijzen. Iraanse persbureaus en commentatoren op sociale media beschrijven hoe demonstranten op verschillende plekken in Iran leuzen tegen de regering roepen en wegen blokkeren.

De VN roept Iran ook op om de burgers weer toegang te geven tot het internet, dat sinds zaterdag niet meer voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast vraagt de VN het land om het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering te herstellen.

Enkele van de protesten eindigden zondag met geweld. Op sociale media waren beelden van brandende overheidsgebouwen en clashes tussen betogers en de veiligheidsdiensten te zien.

Grootayatollah Ali Khamenei veroordeelde de demonstranten zondag en stelde dat zij door vijanden uit het buitenland tot "sabotage" zijn aangezet.

"Sommige mensen zullen twijfels hebben over het besluit om de brandstofprijzen te verhogen, maar sabotage en brandstichting worden uitgevoerd door tuig, niet door ons volk", zei hij volgens de Iraanse staatstelevisie.