Een nieuwe week van openbare hoorzittingen in het afzettingsonderzoek naar de Amerikaanse president Donald Trump brengt dinsdag voor het eerst medewerkers en oud-medewerkers van het Witte Huis voor de televisiecamera's in het Huis van Afgevaardigden. Volg de ontwikkelingen hier.

[DIT LIVEBLOG IS GESLOTEN] Hallo, welkom in dit liveblog over de publieke hoorzittingen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Mijn naam is Matthijs le Loux. Ik hou je vandaag op de hoogte van de ontwikkelingen rond het afzettingsonderzoek naar president Donald Trump.

Er stonden vandaag twee hoorzittingen op het programma. Vanmiddag hoorden we van kolonel Alexander Vindman, de Oekraïneadviseur van de Nationale Veiligheidsraad, en Jennifer Williams, een naaste medewerker van vicepresident Mike Pence. Vanavond is het de beurt aan Kurt Volker, de speciaal gezant voor Oekraïne, en Timothy Morrison, oud-topadviseur voor Europa en Rusland in de Nationale Veiligheidsraad.

  • Vindman, Williams en Morrison luisterden mee tijdens het omstreden telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op 25 juli.
  • Alle getuigen hebben hun verhaal al achter gesloten deuren gedaan.

Heb je een vraag? Stuur die naar redactie@nu.nl, dan zal ik mijn best doen je van een antwoord te voorzien.
LIVE: Oekraïne-gezant en oud-topadviseur getuigen in Huis van Afgevaardigd
LIVE: Oekraïne-gezant en oud-topadviseur getuigen in Huis van Afgevaardigd
woensdag 20 november om 01:09
[DIT LIVEBLOG IS GESLOTEN]
dinsdag 19 november om 23:46
Pauze. Straks gaat de hoorzitting verder met blokken van vijf minuten ondervraging door alle leden van het inlichtingencomité. Tijdens eerdere hoorzittingen kwam uit die fase niet veel nieuwe informatie naar buiten, dus dit is een goed moment om ons liveblog voor vandaag te sluiten. 

Straks volgt nog een artikel waarin de belangrijkste conclusies na een lange en bewogen dag van hoorzittingen in het afzettingsonderzoek naar Donald Trump worden samengevat. Morgen zijn we bij je terug voor een nieuwe reeks getuigen, onder wie EU-ambassadeur Gordon Sondland, die veelvuldig in de verklaringen van andere getuigen is genoemd.

Voor nu wil ik je graag bedanken voor je aandacht. Een fijne nacht toegewenst!
dinsdag 19 november om 23:40
Volker zegt zich te herinneren dat George Kent, de topambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken die vorige week getuigde, hem vroeg naar "de samenzweringstheorieën" rond Oekraïne, waaronder die over verkiezingsinmenging in de VS. "En mijn visie was, dat als dat soort dingen bestaan, waarom zou je ze dan niet onderzoeken? Ik geloof niet dat ze iets om het lijf hebben."

Ook Morrison zegt iets opvallends. Hij krijgt van jurist Castor de vraag of er tijdens het telefoongesprek op 25 juli iets gebeurde waar hij zich zorgen over maakte. "Nee", zegt Morrison.

Waarom moest de informatie over het gesprek dan worden opgeslagen op een extra beveiligde server? Hij zegt dat te hebben gedaan vanwege de ontvangst die op openbaarmaking zou volgen in het gepolariseerde politieke klimaat in Washington.

Het is niet duidelijk of dat ook onder 'zorgen over het gesprek' valt.
dinsdag 19 november om 23:32
Het Witte Huis heeft een verklaring gepubliceerd die afkomstig is de nationale veiligheidsadviseur van vicepresident Mike Pence, luitenant-generaal b.d. Keith Kellogg. De verklaring betreft het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky op 25 juli. 

"Ik hoorde tijdens het gesprek niets dat verkeerd of ongepast was. Ik had en heb geen zorgen. Mevrouw Williams luisterde ook mee met het gesprek, en zoals zij verklaarde maakte ze nooit melding van enige persoonlijke of professionele zorgen aan mij, haar directe leidinggevende, over het gesprek. Ze maakte zelfs nooit melding van enige persoonlijke of professionele zorgen aan andere leden van de staf van de vicepresident, inclusief onze chef-staf en de vicepresident."
dinsdag 19 november om 23:25
Fred Mobach vraagt: Toen in 1998 de afzettingsprocedure tegen president Clinton begon, waren de markten in rep en roer. Nu is het opvallend rustig op de markten, terwijl Trump toch met een zin de wereld in beweging krijgt. Hebt u daar een verklaring voor?

Antwoord: Economen zeggen dat de markten zich momenteel vooral bezighouden met de handelsoorlog met China. Het is de vraag of er een nieuw handelsakkoord zal komen, voordat er medio december nieuwe tarieven van kracht worden die het conflict kunnen verergeren. Onzekerheid daarover leidt al tot schommelingen over de markten. Ook de Brexit is een factor van betekenis.

Het afzettingsonderzoek lijkt de gemoederen op Wall Street inderdaad nog niet te beheersen. Dat kan anders worden, zeggen analisten, als Trumps kansen op herverkiezing echt in gevaar komen en een radicaal-linkse Democratische kandidaat zoals Elizabeth Warren of Bernie Sanders een opmars maakt.
dinsdag 19 november om 23:18
dinsdag 19 november om 23:06
Tim Morrison verklaarde eerder over een bijeenkomst in september, die werd bijgewoond door vicepresident Mike Pence en de Oekraïense president Zelensky. Volgens Morrison nam EU-ambassadeur Sondland de Oekraïense presidentsadviseur Andriy Yermak na de bijeenkomst apart voor een gesprek. Nadien vertelde hij wat ze hadden besproken aan Morrison. "Dat de Oekraïeners de procureur-generaal een verklaring zouden laten doen ten aanzien van de onderzoeken als een voorwaarde voor vrijgeven van de [militaire] hulp."

Het is meer dan zeker dat Sondland morgen onder enorme druk zal staan.
dinsdag 19 november om 23:02
dinsdag 19 november om 22:58
Het eerste blok van 45 minuten is ten einde. Nu is het de beurt aan Devin Nunes, het hoogstgeplaatste Republikeinse lid van het inlichtingencomité. Hij biedt zijn excuses aan: de kijkcijfers zijn heel laag. Dat ligt niet aan u, zegt hij tegen de getuigen, "maar de drugdeal die de Democraten hier op het podium aan het bekokstoven zijn, het Amerkaanse volk trapt er niet in".

Dat is een opvallende woordkeuze. Fiona Hill getuigde dat haar oude baas, toenmalig veiligheidsadviseur John Bolton, de werkzaamheden van Giuliani en zijn medewerkers omschreef als een "drugdeal", waar hij verre van wilde blijven. 

Nunes geeft het woord vrij snel aan jurist Steve Castor.
dinsdag 19 november om 22:54
Het wordt interessant om te zien hoe de Republikeinen hun ondervraging van deze twee getuigen zullen aanpakken. In tegenstelling tot Taylor, Kent, Yovanovitch, Vindman en Williams, zijn Volker en Morrison er op nadrukkelijk verzoek van de Republikeinen. Hun verklaringen zijn echter op verschillende punten pijnlijk voor Trump.
dinsdag 19 november om 22:49
Het meest opvallende moment tijdens deze hoorzitting tot nu toe was de toelichting die Volker gaf om zijn eerdere verklaring te rijmen met de verklaringen van de getuigen die hem volgden.

Volker zei tijdens zijn samenwerking met Giuliani niet bewust te zijn van geweest van een link tussen energiebedrijf Burisma en de Bidens, noch van een verband tussen een aankondiging van die onderzoeken door de Oekraïeners en bevroren Amerikaanse militaire steun. 

Ook over een ontmoeting met een Oekraïense delegatie in het Witte Huis - ter voorbereiding van een mogelijk bezoek van president Zelensky - moest Volker wat nuances uitleggen. Fiona Hill, toen directeur voor Europa en Rusland in de Nationale Veiligheidsraad, en kolonel Alexander Vindman, Oekraïne-adviseur in hetzelfde orgaan, zeiden dat toenmalig nationale veiligheidsadviseur John Bolton die vergadering abrupt beëindigde toen EU-ambassadeur Gordon Sondland over de onderzoeken begon. Volker zei daar niets over in zijn oorspronkelijke verklaring.

"Zoals ik het me herinner, was de vergadering zo goed als voorbij toen ambassadeur Sondland een algemene opmerking over onderzoeken maakte", zei hij. "Ik denk dat we dat allemaal ongepast vonden."
dinsdag 19 november om 22:34

Tim Morrison stelde in zijn openingsverklaring dat hij geen druk voelde om op te stappen vanwege het afzettingsonderzoek. Hij zegt helemaal zelf te hebben besloten zijn ontslag in te dienen en vreest geen vergeldingsacties vanwege zijn getuigenis in het Huis. 

Morrison blijft benadrukken dat de VS Oekraïne moeten steunen, onder meer in de oorlog tegen pro-Russische rebellen in het oosten van het land en in de strijd tegen corruptie. Het afzettingsproces leidt de aandacht af, terwijl de Democraten en de Republikeinen zich samen achter Oekraïne zouden moeten scharen, aldus Morrison.

Was er dan wel iets mis met het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky? Morrison: "Ik had gehoopt op een meer uitgesproken verklaring van steun van de president voor de hervormingsagenda van president Zelensky, gezien het enorme kiezersmandaat dat de partij van Zelensky net had gekregen tijdens de verkiezingen."

dinsdag 19 november om 22:30
Een aantal van de sms'jes die Volker eerder aan de onderzoekers overhandigde.

Gordon Sondland: Willen we nog steeds dat Ze ons een duidelijke schets met 2016 en Boresma [sic] geeft?
Kurt Volker: Dat is tot nu toe duidelijk de boodschap...

Kurt Volker: Er moet in het bijzonder aandacht worden gegeven aan het probleem van inmenging in de politieke processen van de Verenigde Staten, vooral gezien de vermeende betrokkenheid van sommige Oekraïense politici. Ik wil verklaren dat dit onacceptabel is. We zijn van plan een transparant en onbevooroordeeld onderzoek van alle feiten en gebeurtenissen te starten en voltooien, wat ook zal voorkomen dat dit probleem zich in de toekomst weer voordoet.
Gordon Sondland: Perfect.
dinsdag 19 november om 22:24
Jurist Goldman bevraagt Volker over twee tekstberichten die hij verstuurde: eentje aan EU-ambassadeur Gordon Sondland en eentje aan Andriy Yermak, topadviseur van president Zelensky. Goldman laat hem de berichten voorlezen.

Die aan Yermak luidde als volgt: "Gehoord van Witte Huis - aangenomen dat president Z Trump ervan zal overtuigen dat hij zal onderzoeken / 'tot op de bodem zal uitzoeken wat er gebeurde' in 2016, zullen we een datum voor een bezoek aan Washington vastspijkeren"
dinsdag 19 november om 22:14
Adam Schiff is begonnen aan zijn 'vragenuurtje' van 45 minuten. Jurist Dan Goldman zal hem bijstaan. Daarna is het de beurt aan de hoogstgeplaatste Republikein in het inlichtingencomité, Devin Nunes, en de Republikeinse jurist Steve Castor.
dinsdag 19 november om 22:13
Een opvallend citaat van Volker over de theorie dat Oekraïne zich in 2016 schuldig maakte aan inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die wordt verspreid door de Republikeinen. "Wat betreft de beschuldigingen, benadrukte ik dat niemand in het nieuwe team dat Oekraïne regeerde iets te maken had met iets dat in 2016 gebeurd zou zijn. Ze waren toen tv-shows aan het maken."

Dat slaat op het verleden van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Voordat hij zijn politieke loopbaan begon, was hij bekend als de hoofdrolspeler in een Oekraïense comedyserie, Dienaar van het Volk, over een leraar die onverhoopt president van Oekraïne wordt.
dinsdag 19 november om 22:08
Volker erkent dat hij het Burisma-onderzoek "anders" had moeten zien. Hij stelt dat hij Joe Biden al lang kent, Biden een "eerzame man" is en hij absoluut niet denkt dat de voormalige vicepresident zich schuldig heeft gemaakt aan corrupte handelingen ten aanzien van Oekraïne.
dinsdag 19 november om 22:06
Volker komt met een bijstelling van zijn eerdere verklaring achter gesloten deuren. Toen zei hij dat hij zich niet bewust was van een quid pro quo ten aanzien van de militaire hulp. Volgens Volker kreeg Trump van het ministerie van Buitenlandse Zaken positieve dingen te horen over de ontwikkelingen in Oekraïne, terwijl Rudy Giuliani hem juist heel negatieve zaken vertelde over het land en de nieuwe president Zelensky. 

De diplomaat zegt pas later tot het besef te zijn gekomen dat er een verband bestond tussen een gewenst onderzoek naar energiebedrijf Burisma en Joe Biden en diens zoon Hunter. "Ik werd niet op de hoogte gebracht van een verwijzing naar vicepresident Biden of zijn zoon door president Trump, totdat het transcript van het telefoongesprek werd vrijgegeven op 25 september 2019."

Hij zegt niet te hebben geweten dat Trump of anderen het met de Oekraïners over de Bidens hadden gehad. "Achteraf snap ik dat anderen het idee om mogelijke corruptie waarbij het Oekraïense bedrijf Burisma betrokken was, zagen als gelijk aan een onderzoek naar oud-vicepresident Biden."
dinsdag 19 november om 22:00
Tim Morrison benadrukte in zijn openingsverklaring dat hij niet van plan is het beoordelingsvermogen van zijn oud-collega's bij de Nationale Veiligheidsraad in twijfel te trekken. Dat is interessant, want achter gesloten deuren deed Morrison dat nog wel over kolonel Alexander Vindman, die eerder vandaag getuigde. Het Witte Huis greep dat aan om Vindman op Twitter aan te vallen. 

Morrison sprak ook kort over de klokkenluider, met wiens klacht over het telefoongesprek op 25 juli dit afzettingsonderzoek begon en wiens identiteit de Republikeinen graag onthuld willen zien. "Ik weet niet wie de klokkenluider is, noch ben ik van plan te speculeren over wie dit individu kan zijn", zei hij. 

Over het gewraakte telefoontje tussen Trump en Zelensky: "Zoals ik tijdens mijn verklaring al zei, was ik ten tijde van het telefoongesprek op 25 juli bang over hoe de openbaring daarvan zou vallen, gezien het politieke klimaat in Washington."
dinsdag 19 november om 21:53
CNN meldt op basis van bronnen binnen de Republikeinse Partij dat de Republikeinen zich het meest zorgen maken over de getuigenis van EU-ambassadeur Gordon Sondland, die woensdag verschijnt. Ze zouden bang zijn dat hij zich tegen Trump keert. Sondland paste zijn verklaring achter gesloten deuren aan, nadat andere getuigen aspecten daarvan ondergroeven.

Op basis van die andere getuigenissen lijkt het erop dat Sondland persoonlijk van Trump hoorde dat de militaire hulp afhankelijk was van een aankondiging van de door hem gewenste onderzoeken. Dat zou de eerste keer zijn dat iemand Trump daar direct aan kan verbinden. De Republikeinen benadrukken tijdens de openbare hoorzittingen steeds dat die link vooralsnog ontbreekt.
dinsdag 19 november om 21:50
"Op geen enkel ogenblik was ik me bewust van, of nam ik bewust deel aan, een poging om Oekraïne aan te sporen de voormalige vicepresident Biden te onderzoeken", zegt Volker in zijn openingsverklaring.
dinsdag 19 november om 21:48
Wie is Timothy Morrison?

Tim Morrison was twintig jaar lang medewerker van de Republikeinen in het Congres. Hij werd daarna directeur voor het tegengaan van massavernietigingswapens bij de Nationale Veiligheidsraad. Na het vertrek van Fiona Hill, die donderdag zal getuigen, volgde hij haar op als topadviseur voor Rusland en Europa. Morrison is, net als Volker, inmiddels opgestapt.

Wat zal Morrison waarschijnlijk zeggen?

Vooral de Republikeinen wilden graag van hem horen. Morrison heeft lang direct voor de partij gewerkt en geldt als Trump-loyalist. Hij heeft achter gesloten deuren gezegd dat hij niets illegaals hoorde toen hij meeluisterde met het telefoongesprek op 25 juli. 

De Democraten hopen dat Morrison desondanks zal bevestigen dat Oekraïne bijna 400 miljoen dollar aan militaire hulp werd onthouden als pressiemiddel om onderzoeken naar Trumps rivalen aangekondigd te krijgen.
dinsdag 19 november om 21:36
Wie is Kurt Volker?

Volker is de eerste van de 'drie amigo's' die in het openbaar getuigt. Dat was de groep bestaande uit hem, EU-ambassadeur Gordon Sondland en minister van Energie Rick Perry. Die hielp de persoonlijke advocaat van Trump, Rudy Giuliani, bij het voeren van een 'schaduwbeleid' ten aanzien van Oekraïne, dat buiten de formele kanalen om ging.

De diplomaat was waarnemend directeur voor Europese en Euraziatische Zaken bij de Nationale Veiligheidsraad en werd daarna benoemd tot ambassadeur bij de NAVO. Na een uitstapje naar het bedrijfsleven werd hij in 2017 onder Trump benoemd tot speciaal gezant voor Oekraïne. Volker legde die functie eind september neer.

Wat gaan we waarschijnlijk van Volker horen?

De Democraten en Republikeinen hebben elk andere verwachtingen. De verdedigers van Trump hopen dat Volker kan helpen de president vrij te pleiten. Tijdens zijn besloten hoorzitting zei hij dat hij geen quid pro quo ('voor wat, hoort wat') had gezien in Trumps opstelling jegens Oekraïne. 

Documenten, waaronder tekstberichten, die door Volker aan de onderzoekers werden overhandigd, tonen volgens de Democraten echter aan dat Volker communiceerde over het Oekraïense energiebedrijf Burisma, waar de zoon van Joe Biden werkte. Dat is in strijd met wat hij daarover verklaarde.

Volker schreef ook aan een adviseur van Zelensky: "Gehoord van Witte Huis - aangenomen dat president Z Trump ervan zal overtuigen dat hij zal onderzoeken / 'tot op de bodem zal uitzoeken wat er gebeurde' in 2016, zullen we een datum voor een bezoek aan Washington vastspijkeren".
dinsdag 19 november om 21:29
We zijn weer van start! Voorzitter Schiff spreekt.
dinsdag 19 november om 21:26
Williams kreeg een vergelijkbare vraag. Haar antwoord: "Op 25 juli, samen met een aantal van mijn collega's, luisterde ik mee tijdens een telefoongesprek tussen president Trump en president Zelensky, waarvan de inhoud sindsdien openbaar bekend is geworden. Voor 25 juli had ik deelgenomen aan ongeveer een dozijn andere presidentiële telefoontjes. Tijdens mijn hoorzitting achter gesloten deuren vroegen leden van het comité naar mijn persoonlijke meningen en of ik enige zorgen had gehad over het telefoontje op 25 juli. Zoals ik toen verklaarde, vond ik het telefoontje op 25 juli ongebruikelijk, omdat - in tegenstelling tot andere presidentiële telefoongesprekken die ik had geobserveerd - werd gesproken over wat een binnenlandse politieke kwestie leek."
dinsdag 19 november om 21:21
Even terug naar wat volgens de Democraten de kern van het onderzoek is: maakte Trump misbruik van zijn macht door Oekraïne onder druk te zetten om onderzoeken te openen naar zijn politieke rivalen en nodigde hij daarmee een buitenlandse macht uit zich te mengen in de Amerikaanse nationale politiek? 

Inlichtingencomitévoorzitter Adam Schiff vroeg Vindman eerder vandaag naar het telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op 25 juli. Wat vond hij daar ook alweer van?

Vindman: "Voorzitter, zoals ik in mijn verklaring al zei: het was ongepast, het was niet correct dat de president verzocht - eiste - dat er onderzoek zou worden gedaan naar een politieke tegenstander. Vooral door een buitenlandse mogendheid, waarbij op z'n minst twijfel bestaat over de vraag of het een onpartijdig onderzoek zou worden, en dat het aanzienlijke gevolgen zou hebben als het publiekelijk bekend werd en zou worden beschouwd als een partijpolitieke zet en zo ons Oekraïnebeleid en onze nationale veiligheid zou ondermijnen."
dinsdag 19 november om 21:10
dinsdag 19 november om 20:45
Goedenavond en welkom (terug). Uw verslaggever is gedrenkt, gevoederd en zit klaar voor de tweede hoorzitting van vandaag. Kurt Volker en Tim Morrison zijn inmiddels gearriveerd in het Capitool. De congresleden van het inlichtingencomité zijn momenteel nog aan het stemmen op de vloer van het Huis. Daardoor start de zitting later dan het geplande tijdstip van 20.30 uur.

Terwijl we wachten op het begin van de zitting, een terugblik op drie opmerkenswaardige elementen uit de getuigenissen van Alexander Vindman en Jennifer Williams, die we eerder op de dag hoorden.

  • Over het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky op 25 juli: Vindman en Williams zeiden dat het gesprek op voorhand was voorbereid, maar dat Trump de bewuste aantekeningen negeerde en uit eigen beweging begon over de onderzoeken die hij van de Oekraïense regering wenste.
  • Over het gedeeltelijke transcript van het telefoongesprek: Vindman zei dat het niet ongebruikelijk is dat informatie over een dergelijk gesprek wordt verplaatst naar een extra beveiligde computerserver. Een aantal aanpassingen die aan het transcript werden gedaan, waren "geen big deal", aldus Vindman.
  • Over een Oekraïens bezoek aan Witte Huis op 10 juli: Vindman, die bij de ontmoeting aanwezig was, beschreef als eerste getuige tijdens een openbare hoorzitting een directe 'voor wat, hoort wat' uit eerste hand. EU-ambassadeur Gordon Sondland zou toenmalig veiligheidsadviseur John Bolton in de rede zijn gevallen om een Oekraïense delegatie te vertellen dat zij een in ruil voor een ontmoeting tussen Trump en Zelensky "iets moesten leveren, en dat zijn onderzoeken, specifieke onderzoeken".
dinsdag 19 november om 19:39
Schiff bedankt de getuigen. Het moge duidelijk zijn dat Vindman veel vaker aan het woord is gekomen dan Jennifer Williams. Schiff vat een aantal van de dingen die we vandaag hebben gehoord samen om een strik om deze zitting te binden.

De voorzitter pareert de Republikeinse aanvallen op het beoordelingsvermogen van Vindman met een citaat van de voormalige voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, een adviesorgaan bestaande uit de hoogste militaire leiders van het land. Deze Joseph Dunford zei over Vindman tegen CNN: "Hij is een professional, competent, vaderlandslievend en een loyale officier. Hij heeft een buitengewone bijdrage geleverd aan de veiligheid van ons land, zowel in vredes- als in oorlogstijd."

Voor nu verlaten we het Huis van Afgevaardigden. Later vanavond ben ik bij je terug voor de tweede hoorzitting van vandaag, waar Oekraïnegezant Kurt Volker en Vindmans voormalige leidinggevende bij de Nationale Veiligheidsraad, Tim Morrison, zullen getuigen. Naar verwachting zal die zitting rond 20.30 of 21.00 uur beginnen.

Voor nu bedankt voor je aandacht en wellicht tot straks!
dinsdag 19 november om 19:33
Nunes komt met zijn slotverklaring. "Akte één van het circus van vandaag is voorbij. (...) De Democraten blijven het Amerikaanse volk vergiftigen met deze onzin. We zitten hier al de hele ochtend en hebben nog geen bewijzen gehoord."
dinsdag 19 november om 19:31
Krishnamoorthi gebruikt het begin van zijn spreektijd om de aandacht te vestigen op het feit dat Vindman het product van een immigrantengezin is, net zoals hijzelf. "Het ziet ernaar uit dat uw immigratieachtergrond tegen u wordt gebruikt."
dinsdag 19 november om 19:26
De aangekondigde pauze laat op zich wachten. Mogelijk zullen de afgevaardigden er toch in slagen de zitting op tijd af te ronden. We krijgen nog één Democratische spreker, Raja Krishnamoorthi, waarna voorzitter Schiff en Republikein Nunes nog korte slotverklaringen zullen uitspreken.
dinsdag 19 november om 19:24
Sean Patrick Maloney, Democraat uit New York, vestigt de aandacht - met enige stemverheffing - weer op wat hij omschrijft als de kern van de zaak. Hij vraagt Vindman wat zijn eerste gedachte was toen hij hoorde hoe Trump de Oekraïense president Zelensky aan de telefoon vroeg om onderzoeken naar de Bidens en Burisma. "Eerlijk gezegd, kon ik niet geloven wat ik hoorde. Er was waarschijnlijk een element van shock", antwoordt de militair. Het sloot aan bij zijn "ergste angsten over hoe ons Oekraïnebeleid zich kon ontwikkelen".

Maloney vraagt Vindman een deel van zijn openingsverklaring te herhalen: het deel waarin hij zijn vader ervan verzekert dat het vertellen van de waarheid hem niet zal schaden. Dat is een soundbite die de komende dagen waarschijnlijk veelvuldig voorbij zal komen in de media - en dat is precies waar de Democraten op mikken.

Vindman krijgt applaus uit de zaal. Hij moet even slikken.
dinsdag 19 november om 19:15
dinsdag 19 november om 19:10
Het is weer de beurt aan Jim Jones. Die doet wat hij altijd doet: hij beschuldigt de Democraten ervan de verkiezingsuitkomst van 2016 ongedaan te maken. "Ze zitten achter de president aan vanaf de dag dat hij werd verkozen", zegt hij. Dat duurt nu al 3,5 jaar. Jordan: "Dit zal de laatste stap wel zijn. (...) Eerst was het Rusland, nu is het Oekraïne."
dinsdag 19 november om 19:07
dinsdag 19 november om 19:00
Er nadert weer een pauze, zodat de afgevaardigden zich naar de vloer van het Huis kunnen begeven voor een stemming. Dat duurt meestal zo'n dertig tot veertig minuten. Er moeten nog zes afgevaardigden aan het woord komen in deze hoorzitting, à vijf minuten per persoon, dus het is onwaarschijnlijk dat die voor de stemming zal zijn afgerond.
dinsdag 19 november om 18:56
Vindman stelt weer dat de theorie dat Oekraïne zich in 2016 met de Amerikaanse verkiezingen bemoeide een Russisch verhaal is.
dinsdag 19 november om 18:53
Democraat Joaquin Castro is, net als Vindman, deel van een eeneiige tweeling. Zijn broer, Julian, is een van de huidige Democratische presidentskandidaten.

"Ik hoop dat uw tweelingbroer aardiger tegen u is dan de mijne tegen mij", grapt hij, zijn eigen bebaarde kin aanrakend. "En dat hij u niet dwingt een baard te laten staan."
dinsdag 19 november om 18:49
Elise Stefanik, een Republikein uit New York die werd gezien als gematigd, maar die zich in de afgelopen weken flink in de kijker heeft gespeeld als een felle verdediger van Trump, vroeg Vindman en Williams of het werk van Hunter Biden bij energiebedrijf Burisma mogelijk de indruk van belangenverstrengeling kon wekken. "Dat was zeker mogelijk", zei Vindman. Williams was het daarmee eens.
dinsdag 19 november om 18:45
"Stelt u zich voor dat iemand is neergeschoten en de politie diegene komt ondervragen zodra het wat beter gaat", zegt Democraat Eric Swalwell tegen Vindman. In zijn hypothetische situatie komt de politie na enig onderzoek terug bij het slachtoffer om te vertellen dat vervolging niet mogelijk is, aangezien het slachtoffer niet meteen zei dat het om poging tot moord ging. Werkt dat zo? vraagt Swalwell. 

Vindman stelt dat hij geen advocaat is, maar niet denkt dat het zo werkt.
dinsdag 19 november om 18:42
Tijdens een bijeenkomst van het Amerikaanse kabinet heeft president Trump zich voor het eerst vandaag uitgelaten over de hoorzitting. "Ik ken hem niet", zei hij over Vindman. "Ik ken die, zoals hij zegt, 'luitenant-kolonel' niet. Ik heb gehoord dat iemand zo onfortuinlijk was hem 'meneer' te noemen en hij hem corrigeerde. Ik heb die man nooit gezien. Ik heb nu gehoord dat hij z'n uniform draagt als hij komt getuigen. Nee, ik ken Vindman helemaal niet."

Militairen in actieve dienst moeten volgens de regels een uniform aan als ze uit hoofde van hun functie voor het Congres verschijnen.
dinsdag 19 november om 18:37
Berichten uit de rest van het Huis: er moet zo (13.00 uur in de VS, 19.00 uur in NL) worden gestemd. Dat zou betekenen dat deze hoorzitting straks moet worden onderbroken. Daar zal geen van de aanwezigen blij mee zijn.
dinsdag 19 november om 18:30
Republikein Chris Stewart uit Utah vraagt naar het moment waarop Vindman Devin Nunes corrigeerde toen die hem aansprak als 'meneer' in plaats van als 'luitenant-kolonel'. "Staat u er altijd op dat burgers u aanspreken bij uw rang?", vraagt Stewart.

"Ik ben in uniform en draag mijn militaire rang. Ik vond het passend om daarbij te blijven." Hij legt uit dat hij de afgelopen weken flink is aangevallen in de pers, waarbij zijn militaire verleden in twijfel is getrokken. "De aanvallen op mij in de pers en op Twitter hebben me gemarginaliseerd als militaire officier."
dinsdag 19 november om 18:25
Republikein John Ratcliffe had rekwisieten meegenomen voor zijn vijf minuten spreektijd: 3.500 pagina's aan geprinte transcripten van de hoorzittingen achter gesloten deuren van vorige maand. (Foto: Reuters)
dinsdag 19 november om 18:20
Vindman liet zich ook uit over de rol van Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump, die geen officiële regeringsfunctie heeft, maar toch leiding gaf aan het 'schaduwbeleid' ten aanzien van Oekraïne. Democraat Terri Sewell vroeg hem: "Is het normaal dat een burger, een niet-functionaris van de Amerikaanse regering, betrokken raakt bij buitenlandbeleid, zoals meneer Giuliani dat deed?"

Vindman: "Ik weet niet of ik de ervaring heb om daar een uitspraak over te doen, maar het hielp zeker niet. Het hielp niet de nationale veiligheid van de VS te bevorderen."
dinsdag 19 november om 18:16
Als counter voor het punt dat Republikein Jim Jordan net maakte, neemt voorzitter Schiff even de tijd om uit te leggen wat 'omkoping' betekent. De getuigen die tijdens de hoorzittingen worden gehoord, zitten er niet om te bepalen of sprake was van omkoping, maar om te vertellen wat de feiten zijn, zegt hij. Het is aan de afgevaardigden in het Huis om daar zelf een afweging over te maken, zegt hij.