De Zweedse aanklager heeft dinsdag laten weten dat het tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange gerichte verkrachtingsonderzoek gestopt is. Er is niet genoeg bewijs gevonden om de aantijgingen van twee vrouwen te ondersteunen.

In mei van dit jaar werd het onderzoek naar de beschuldigingen van de vrouwen juist opnieuw geopend.

Toen werd gemeld dat Assange ervan verdacht werd de twee vrouwen in 2010 te hebben verkracht tijdens een conferentie in Stockholm.

Assange heeft de beschuldigingen altijd ontkend: hij zegt dat de vrouwen hebben ingestemd met seks. Een van de vrouwen zou volgens een uitgelekt politierapport gezegd hebben dat Assange seks met haar had terwijl ze sliep.

De andere vrouw zegt dat ze alleen seks met hem wilde als hij een condoom gebruikte, wat hij in eerste instantie weigerde. Daarna zou hij volgens de vrouw expres een condoom stuk hebben gemaakt en alsnog zijn doorgegaan met de seks.

Julian Assange: Journalistieke held of criminele hacker?
212
Julian Assange: Journalistieke held of criminele hacker?

Arrestatiebevel eerder ingetrokken door Zweden

Zweden heeft al eerder geprobeerd om Assange voor de rechter te krijgen. Uiteindelijk werd het arrestatiebevel ingetrokken omdat "alle mogelijkheden om het onderzoek te bevorderen zijn uitgeput". Assange zocht toevlucht in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering te voorkomen.

Hij heeft eerder al gesteld dat het land de zedenzaak gebruikt als middel om hem uiteindelijk uit te leveren aan de Verenigde Staten, omdat dat land hem wil vervolgen voor het lekken van honderden geheime documenten via WikiLeaks.

Assange werd in mei tot bijna een jaar cel veroordeeld omdat hij de voorwaarden van zijn borgtocht heeft geschonden door naar de ambassade van Ecuador te gaan. Hij zit momenteel vast.