De Chileense president Sebastian Piñera erkende zondag dat de politie en militairen tegen demonstranten soms excessief geweld hebben gebruikt in de afgelopen weken. In de hoofdstad Santiago is het al wekenlang onrustig.

Openbare aanklagers in Chili onderzoeken momenteel meer dan duizend gevallen van mogelijk misbruik van mensenrechten van demonstranten, variërend van marteling tot seksueel geweld. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei Piñera dat de incidenten niet straffeloos zullen blijven.

"Ondanks onze sterke inzet om de mensenrechten te beschermen, zijn de protocollen in sommige gevallen niet gevolgd. Er werd excessief geweld gebruikt en misdaden werden gepleegd", aldus Piñera.

Referendum voor nieuwe grondwet

Al wekenlang gaat de Chileense hoofdstad Santiago gebukt onder hevige protesten. De druppel die de emmer midden oktober deed overlopen was een verhoging van het tarief voor openbaar vervoer. Onder het Zuid-Amerikaanse volk heerste al langer onvrede over de hoge kosten van levensonderhoud en de sociale ongelijkheid.

De regering van Piñera heeft vrijdag een pakket hervormingen voorgesteld, waaronder het verhogen van het minimumloon en het aanvullen van pensioenen.

Ook zal er een referendum worden gehouden om de grondwet te veranderen die nog uit het dictatoriale tijdperk stamt en die volgens de demonstranten in het voordeel werkt voor de rijken. "Onze burgers krijgen nu het laatste woord over een nieuwe grondwet, eentje die is geschreven tijdens een democratie", aldus Piñera.