De politie in Hongkong heeft maandagochtend (lokale tijd) de door demonstranten bezette Polytechnic University (PolyU) belegerd. Inmiddels zijn meer dan honderd demonstrerende omstanders op straat buiten het gebouw gearresteerd.

De politie heeft de demonstranten binnen de universiteit in een verklaring opgeroepen het terrein via een specifieke route te verlaten. Dit moeten zij doen zonder wapens en gasmaskers. De politie vermeldt niet wat er vervolgens met die demonstranten gaat gebeuren.

Volgens studentenvakbondsleider Ken Woo van de universiteit bevinden zich minstens vijfhonderd mensen op het terrein dat door de politie is afgezet.

Maandagochtend vroeg zou de directeur van PolyU een deal hebben gesloten met de politie om de gewelddadigheden tijdelijk te stoppen om de demonstranten die op de campus aanwezig zijn de kans te geven zich over te geven. De directeur heeft gezegd dat hij er persoonlijk op zal toezien dat ze goed behandeld zullen worden.

Traangas en molotovcocktails bij universiteit in Hongkong
123
Traangas en molotovcocktails bij universiteit in Hongkong

Uitgangen beschoten met traangas

Volgens Woo probeerden rond de honderd demonstranten rond 8.30 uur de campus te verlaten, maar werden ze echter tegengehouden door de politie die elke uitgang beschoot met traangas. De politie zegt hierover dat agenten belaagd werden door een groep demonstranten met brandbommen.

Inmiddels zou een aantal demonstranten zich hebben overgegeven aan de politie. Duizenden betogers zouden zijn toegesneld in de wijk Tsim Sha Tsui waar het universiteitsgebouw staat, maar die werden hardhandig door de politie op afstand gehouden waarbij pepperspray werd gebruikt. Inmiddels zijn meer dan honderd burgers door de politie gearresteerd.

Eerder op maandagochtend had de politie de omgeving van de universiteit hermetisch afgesloten. Om de politie tegen te houden het gebouw binnen te gaan, hebben de demonstranten de hoofdingang in brand gestoken.

De PolyU is een van de vijf universiteiten in de stad die door activisten als basiskamp worden gebruikt. Diverse universiteiten hebben de lessen voor de rest van het kalenderjaar geschrapt.

Verbod op dragen gasmaskers is onconstitutioneel

Het hooggerechtshof van Hongkong heeft maandag geoordeeld dat het verbod op het dragen van gasmaskers niet wettig is.

De situatie in Hongkong is in de afgelopen week geëscaleerd. De directe aanleiding hiervoor was het overlijden van een 22-jarige demonstrant. Hoewel niet precies duidelijk is wat er is gebeurd, geven demonstranten de politie de schuld van de dood van de student.

Chinese soldaten in Hongkong als 'vrijwillige' opruimers

Op zaterdagavond lieten Chinese militairen van het Volksbevrijdingsleger zich voor het eerst sinds het begin van de protesten zien in de straten van Hongkong. Gekleed in korte broeken en T-shirts hielpen ze de lokale bevolking om de straten op te ruimen en barricades te slechten.

De aanwezigheid van Chinese soldaten in de straten van Hongkong is controversieel, omdat hun komst indruist tegen de semi-autonome status die de regio heeft.

Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?
216
Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?