De politie in Hongkong heeft zondagavond de door demonstranten bezette Polytechnic University (PolyU) omsingeld. De politie houdt met traangas iedereen binnen.

Een grote hoeveelheid demonstranten probeerde rond 8.30 uur lokale tijd de campus te verlaten, maar werd echter tegengehouden door de politie die elke uitgang beschoot met traangas. Er zijn ook schoten en explosies gehoord.

De acties van de politie zijn in tegenspraak met een overeenkomst die de directeur van PolyU, professor Teng Jin-guang, zou hebben gesloten met de politie. Daarin zou afgesproken zijn om de bestorming tijdelijk te stoppen om de demonstranten die op de campus aanwezig zijn de kans te geven om zich over te geven. De directeur heeft gezegd dat hij er persoonlijk op zal toezien dat ze goed zullen worden behandeld.

Politieagent beschoten met pijl

Bij de technische universiteit in Hongkong kwam het zondagochtend tot harde confrontaties tussen demonstranten en agenten. Zo zou er ook een agent zijn beschoten door iemand met een pijl en boog. Hij zou in zijn been zijn geraakt. Demonstranten gooiden met brandbommen naar agenten. De politie dreigde met dodelijk geweld als de demonstranten dit soort wapens blijven gebruiken.

Dit gebeurde onder andere nadat demonstranten twee bruggen in brand staken. Ook probeerde een demonstrant in een witte Ford zonder nummerplaten in te rijden op een groep politieagenten, aldus South China Morning Post.

De situatie in Hongkong is in de afgelopen week geëscaleerd. De directe aanleiding hiervoor was het overlijden van een 22-jarige demonstrant. Hoewel niet precies duidelijk is wat er is gebeurd, geven demonstranten de politie de schuld van de dood van de student.

Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?
216
Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?

Veel jongeren doen mee aan protesten

Sinds het begin van de protesten in juni doen er al veel jongeren mee. Het gaat om een generatie die is opgegroeid in een Hongkong dat als autonome regio deel uitmaakt van China, maar ook niet bang is om in verzet te komen tegen Peking.

Scholieren en studenten speelden eerder een belangrijke rol bij de massaprotesten in 2012 en 2014. Ze protesteren nu voor meer democratie in Hongkong en minder invloed vanuit Peking. Enkele maanden geleden slaagden de demonstranten erin de regering te dwingen een omstreden uitleveringswetsvoorstel in te trekken.

Traangas en molotovcocktails bij universiteit in Hongkong
123
Traangas en molotovcocktails bij universiteit in Hongkong