Het leger en de overheid van het Verenigd Koninkrijk zouden oorlogsmisdaden door Britse militairen in Afghanistan en Irak in de doofpot hebben gestopt, schrijft BBC News zondag na onderzoek van BBC Panorama en The Sunday Times. Militairen zouden onder meer onschuldige burgers hebben gedood, maar hier nooit voor berecht zijn.

Het onderzoek is gebaseerd op de verklaringen van elf Britse onderzoekers en verschillende insiders. Militairen hadden berecht moeten worden voor moordpartijen, maar dit is niet gebeurd. Het Britse ministerie van Defensie ontkent de beschuldigingen en stelt dat deze ongefundeerd zijn.

Twee onderzoeksteams, Operation Northmoor en het Iraq Historic Allegations Team (IHAT), deden onderzoek naar de vermeende oorlogsmisdaden die door het Britse leger zijn gepleegd. De teams werden opgeheven nadat een bij beide groepen betrokken advocaat werd beschuldigd van misdragingen.

Volgens voormalige onderzoekers van de teams werd het gedrag van de advocaat als excuus gebruikt om Operation Northmoor en IHAT te kunnen opheffen, zonder dat ook maar één van de onderzochte zaken tot een rechtszaak leidde.

Militair zou Irakese agent hebben neergeschoten

Eén van de onderzochte zaken is die van een doodgeschoten Irakese politieagent. Een Britse soldaat schoot hem op straat neer, nadat de agent zijn eigen woning had verlaten. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

De bevelhebbende officier van de soldaat nam de zaak in onderzoek en concludeerde dat de Irakees eerst had geschoten en de soldaat zichzelf had verdedigd. Dit zou een militaire getuige aanvankelijk ook hebben verklaard, maar die zei later tegen IHAT-onderzoekers dat hij het incident niet zelf had gezien.

De getuige zei dat hij één schot had gehoord, wat zou aantonen dat er maar één keer was geschoten en de agent dus geen schot had gelost. Andere getuigen bevestigen dit. Onderzoekers van IHAT concludeerden dat de militair die de agent heeft neergeschoten berecht had moeten worden.

Het Britse ministerie van Defensie zegt tegen BBC News dat alle onderzoeken naar dergelijke incidenten door onafhankelijke instituten zijn onderzocht.