Gotabaya Rajapaksa, de voormalige minister van Defensie en broer van ex-president Mahinda Rajapaksa, heeft de Sri Lankaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de kiesraad van het land zondag bekendgemaakt.

De rivaal van Rajapaksa, de huidige minister van Volkshuisvesting en Bouw Sajith Premadasa heeft zijn nederlaag toegegeven.

Rajapaksa kreeg 52,3 procent van de kiezers achter zich en zijn rivaal Premadasa kreeg 42 procent van de stemmen.

Premadasa werd bekritiseerd omdat hij zijn land niet adequaat zou hebben beschermd na de zware aanslagen van 21 april. Daarbij kwamen meer dan 250 mensen, onder wie drie Nederlanders, om het leven. De Sri Lankaanse regering en veiligheidsdiensten bleken flinke steken te hebben laten vallen door een interne machtsstrijd.

Door de aanslagen werd de toeristische sector van Sri Lanka zwaar getroffen, wat tot een recessie leidde.

Rajapaksa overzag in zijn tijd als defensieminister de bloedige strijd tegen de Tamiltijgers. Deze groepering streed voor een onafhankelijke staat voor etnische Tamils in Sri Lanka. Ze werden na 26 jaar uiteindelijk verslagen door het regeringsleger.

Rajapaksa kreeg vooral steun uit het zuiden van het land, terwijl Premadasa veel stemmen kreeg in het noorden en het oosten van Sri Lanka, waar de meeste Tamils leven. De Tamils zijn tegen Rajapaksa, omdat hij beschuldigd wordt van een schending van mensenrechten tijdens zijn optreden tegen de Tamiltijgers. De broers Rajapaksa ontkennen dit.