Bij de technische universiteit in Hongkong kwam het zondagochtend tot harde confrontaties tussen demonstranten en agenten. Een agent zou zijn beschoten door iemand met een pijl en boog en in het been zijn geraakt. Een paar uur eerder hebben Chinese militairen "vrijwillig" geholpen bij het opruimen van de grootste troep in de stad.

Een deel van de campus van de Hong Kong Polytechnic University (PolyU) lijkt op een vesting waarachter de actievoerders zich hebben verschanst. Actievoerders gooien brandbommen naar de agenten die op hun beurt traangas teruggooien. De Polytechnic University is een van de vijf universiteiten in de stad die door activisten als basiskamp wordt gebruikt. Diverse universiteiten hebben de lessen voor de rest van het kalenderjaar geschrapt.

Op zaterdagavond lieten Chinese militairen van het Volksbevrijdingsleger zich voor het eerst zien in de straten van Hongkong sinds het begin van de protesten. Gekleed in korte broeken en T-shirts hielpen ze de lokale bevolking om de straten op te ruimen en barricades te slechten.

Het bestuur van Hongkong heeft niet gevraagd om militaire steun. De soldaten opereerden "als vrijwillige burgers", aldus een woordvoerder van de stad. Prodemocratische wetgevers hebben de actie van het Volksbevrijdingsleger veroordeeld. De aanwezigheid van Chinese soldaten in de straten van Hongkong is controversieel, omdat hun komst indruist tegen de autonome status die de speciale administratieve regio heeft.

Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?
216
Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?

Nieuwe incidenten leiden tot onrust

De situatie in Hongkong is in de afgelopen week geëscaleerd. De directe aanleiding hiervoor was het overlijden van een 22-jarige demonstrant. Hoewel niet precies duidelijk is wat er is gebeurd, geven demonstranten de politie de schuld.

Op meerdere plekken in Hongkong hebben weggebruikers last van de blokkades van demonstranten. Bij meerdere campussen bereiden actievoerders zich voor op eventuele confrontaties met de oproerpolitie. Dit doen zij bijvoorbeeld door voedsel en wapens te verzamelen en met bakstenen barricades te bouwen.

Veel jongeren doen mee aan protesten

Sinds het begin van de protesten in juni doen er al veel jongeren mee. Het gaat om een generatie die is opgegroeid in een Hongkong dat als autonome regio deel uitmaakt van China, maar ook niet bang is om in verzet te komen tegen Peking.

Scholieren en studenten speelden eerder een belangrijke rol bij de massaprotesten in 2012 en 2014. Ze protesteren nu voor meer democratie in Hongkong en minder invloed vanuit Peking. Enkele maanden geleden slaagden de demonstranten erin de regering te dwingen een omstreden uitleveringswetsvoorstel in te trekken.