De Britse prins Andrew ontkent dat hij twintig jaar geleden seks heeft gehad met een tiener. Dat deed de tweede zoon van koningin Elizabeth II in een uur durend televisie-interview over zijn banden met Jeffrey Epstein dat zaterdagavond door BBC News is uitgezonden.

Virginia Giuffre, een van de slachtoffers van de voor seksueel wangedrag veroordeelde multimiljonair Epstein, heeft in 2015 tijdens de civiele zaak tegen Epstein verklaard dat ze tussen 1999 en 2002 diverse keren werd gedwongen tot seks met prins Andrew. Dat gebeurde volgens haar in Londen, in New York en op een privé-eiland in het Caribisch gebied. Ze was toen minderjarig.

Prins Andrew, de hertog van York, ontkent in het interview in alle toonaarden dat hij de vrouw ooit is tegengekomen.

Giuffre stelt dat ze hem heeft ontmoet in een nachtclub in Londen waar hij al zwetend aan het dansen was voordat ze seks hadden. Maar volgens de prins kan dat niet, omdat hij door een medische aandoening destijds helemaal niet kon zweten. Die aandoening was volgens Andrew het gevolg van adrenaline tijdens de Falklandoorlog. Inmiddels zou hij er geen last meer van hebben.

De prins voegt eraan toe dat hij haar op die avond niet heeft kunnen zien, omdat hij thuis met zijn familie was, nadat hij zijn dochter naar een feestje in een pizzarestaurant had gebracht. Dat hij überhaupt in een vestiging van een dergelijke keten kwam, was zo uitzonderlijk, dat hij het zich nog heel helder voor de geest kan halen, zei de prins.

Een foto uit 2001, waarop Andrew met een arm om het naakte middenrif van Giuffre te zien is, is volgens de prins bewerkt. "Het is niet met zekerheid te zeggen dat het mijn hand is." Hij zegt zich niet te herinneren wanneer de foto is gemaakt.

De prins is bereid onder ede een verklaring af te leggen als zijn advocaten hem dat adviseren.

Prins Andrew ontkent seksaantijging met 'opvallende verklaringen'
89
Prins Andrew ontkent seksaantijging met 'opvallende verklaringen'

Logeren bij Epstein was 'handig'

Ook nadat Epstein in 2007 was veroordeeld voor prostitueebezoek, heeft Andrew nog bij hem overnacht in New York. De prins zei hierover dat het vooral een handige logeerplek was en dat het volgens zijn inschatting "eervol" was.

In een fragment uit het interview dat BBC News op vrijdag al had vrijgegeven, erkende prins Andrew dat hij met dit bezoek wel zijn familie heeft teleurgesteld. Dit gedrag "is onbetamelijk voor een lid van de Britse koninklijke familie".

In 2010 heeft Andrew Epstein voor het laatst gezien "om de vriendschap te beëindigen", aldus de prins. Hij verbleef toen meerdere dagen in het huis van Epstein. De miljonair stond op dat moment al geregistreerd als een zedendelinquent.

Interview moet streep zetten onder affaire

De Britse prins ligt al maanden onder vuur vanwege zijn banden met Epstein. Deze Amerikaanse zakenman maakte, in afwachting van zijn rechtszaak over het seksueel uitbuiten en misbruiken van tientallen minderjarige meisjes, in augustus op 66-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

Met het ongebruikelijke interview met BBC News probeerde prins Andrew een streep te zetten onder de affaire. De prins verdedigde zijn vriendschap met Epstein, omdat die hem de mogelijkheid bood om na zijn tijd in het leger zakenmensen te ontmoeten en een netwerk op te bouwen.

Overleden Epstein beschuldigd van kindermisbruik, wie was hij?
144
Overleden Epstein beschuldigd van kindermisbruik, wie was hij?