Het Texaanse Hof van Beroep heeft de executie van Rodney Reed (51) tegengehouden. De man is ter dood veroordeeld omdat hij in 1996 zijn negentienjarige minnares zou hebben verkracht en vermoord. Een petitie om de executie tegen te houden is door bijna drie miljoen mensen ondertekend.

Reed zou komende woensdag worden geëxecuteerd middels een dodelijke injectie. De online petitie om zijn doodstraf tegen te houden werd gesteund door beroemdheden als Beyoncé, Rihanna, Kim Kardashian, LL Cool J en Oprah Winfrey.

De Afro-Amerikaanse Reed werd in 1998 ter dood veroordeeld door een geheel witte jury. De man had een seksuele relatie met Stacey Stites. De zaak draaide erom dat DNA van Reed zou zijn aangetroffen op de plaats delict. Reed zelf heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en zei hij op de dag van de moord nog seksueel contact met Stites heeft gehad, met wederzijds goedkeuren.

De non-profitorganisatie The Innocence Project, die met DNA-onderzoek probeert justitiële fouten recht te zetten, houdt zich met Reeds zaak bezig. De organisatie zegt dat forensische experts die tegen Reed hebben getuigd, later hebben toegegeven dat ze fouten hebben gemaakt in hun onderzoek.

Ook zet de organisatie vraagtekens bij de verloofde van Stites, een politieagent die toentertijd met haar samenwoonde. Getuigen hebben gemeld dat deze Jimmy Fennell na de dood van Stites verdachte opmerkingen zou hebben gemaakt. Fennell heeft net een tienjarige celstraf achter de rug voor aanranding en ontvoering.

Doordat het Texaanse Hof van Beroep de executie heeft tegengehouden, wordt de zaak teruggebracht naar een lagere rechtbank. Dat geeft de advocaten van Reed de kans om alle bewijzen opnieuw tegen het licht te houden.

Op het moment zit Reed nog wel in de gevangenis. Onduidelijk is of hij binnenkort wordt vrijgelaten.