De 28-jarige Australiër die een jaar geleden werd opgepakt voor het doodrijden van een Nederlandse fietsster, is vrijdag tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld door de rechtbank in Melbourne.

De man ramde twee geparkeerde auto's en schepte daarna het 27-jarige slachtoffer. Na de aanrijding sloeg hij op de vlucht zonder zich om de Nederlandse te bekommeren. Zij stierf ter plekke.

Een dag na het fatale ongeluk werd de bestuurder gearresteerd. Bij zijn eerste voorgeleiding zweeg hij. De auto waarin de man reed, bleek gestolen te zijn bij een gewapende roofoverval.

Volgens ABC Australia heeft de dader verklaard dat hij voor de aanrijding heroïne had gebruikt. De Australische rechter noemde het misdrijf "een serieus geval van nalatig rijden, met minachting voor het leven en de veiligheid van anderen op de weg".

Nederlandse werd in Melbourne herdacht met fietstocht

Ongeveer 150 mensen fietsten afgelopen jaar samen door Melbourne om de omgekomen Nederlandse te herdenken. "Het is een herdenkingstocht ter nagedachtenis aan alle fietsers die ons zijn ontvallen. We zijn allemaal kwetsbaar", zei de voorzitter van de nationale fietsersbond Australian Cycle Alliance afgelopen jaar tegen Australische media.

De burgemeester van Melbourne zei dat hij autoparkeerplaatsen wil weghalen in de straat waar het ongeluk plaatsvond. Op die plek moet wat hem betreft een fietspad worden aangelegd. "Auto's kunnen naar zijstraten. Fietsers zijn belangrijker, net als voetgangers."