Donald Trump heeft het Hooggerechtshof donderdag gevraagd om het vrijgeven van zijn belastingaangiftes tegen te houden. De Amerikaanse president verloor begin november het hoger beroep in de zaak om inzicht te krijgen in zijn belastingen.

Trump zei tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 dat hij ze later openbaar zou maken, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Elke president-elect (nieuwgekozen president die nog niet geïnaugureerd is) voor hem deed dat traditiegetrouw wél.

Openbaar aanklagers in New York willen de documenten graag inzien om erachter te komen of Trump zwijggeld heeft overgemaakt aan pornoactrice Stormy Daniels. Ze willen weten of de president of een van zijn bedrijven de transactie heeft gedefinieerd als "juridische kosten".

De advocaten van Trump hebben het Hooggerechtshof verzocht zich over deze zaak te buigen. Zij zeggen dat een in functie zijnde president van de Verenigde Staten volgens de constitutie immuun is voor een criminaliteitsonderzoek.

Volgens de uitspraak van het districtshof van New York in het hoger beroep moet de president voor in totaal acht jaar aan belastingaangiftes overhandigen, van zowel hemzelf als zijn bedrijven. Trump zou het zwijggeld, zo'n 130.000 dollar (net geen 120.000 euro), voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2016 aan Daniels hebben betaald.

Een valse belastingaangifte kan in de Amerikaanse staat New York tot een aanklacht van belastingontduiking of bankfraude leiden.

Hooggerechtshof moet beslissen of het de zaak zal horen

Het Hooggerechtshof moet nu bepalen of het de zaak gaat behandelen en of het dat doet in zijn huidige termijn, die in juni afloopt. De volgende termijn begint in oktober 2020, een maand voor de presidentsverkiezingen. Het is waarschijnlijk dat het een beslissing over de verkiezingen heen tilt.

Mocht het Hooggerechtshof besluiten om de zaak niet te behandelen, dan blijft de uitspraak van de lagere rechtbank staan en kunnen de belastingdocumenten opgevraagd worden bij Trumps accountants.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof bestaat uit negen rechters, van wie een meerderheid van vijf rechters conservatief is. Twee van die rechters zijn de afgelopen jaren aangesteld door Trump.

Democraten vragen al langer om belastingaangiftes Trump

De belastingpapieren van Trump zijn ook onderwerp van een andere zaak, die is aangespannen door Democraten in het Huis van Afgevaardigden die inzicht willen hebben in zijn financiën. Het gerechtshof van het District of Columbia, waartoe Washington behoort, vindt die eis "gerechtvaardigd". De verwachting is dat Trump vrijdag ook in deze zaak de gang naar het Hooggerechtshof maakt.

Amerikaanse Democraten proberen al jarenlang toegang te krijgen tot de belastingpapieren van Trump.

De Democraten vermoeden dat Trump details over zijn persoonlijke vermogen en mogelijke door zijn presidentschap veroorzaakte conflicten met zakenpartners wil achterhouden.