Meerdere Nederlandse universiteiten halen hun studenten voortijdig terug uit Hongkong. Vanwege de opgelopen spanningen in de regio hebben de onderwijsinstellingen besloten zich uit voorzorg actief in te zetten om een terugkeer naar Nederland te faciliteren.

De situatie in Hongkong is sinds de dood van een 22-jarige demonstrant vorige week vrijdag verder geëscaleerd. Hierdoor hebben scholen massaal lessen geschrapt. Sommige universiteiten hebben zelfs besloten de rest van dit kalenderjaar geen colleges en werkgroepen aan te bieden.

Afgelopen week waren er bij meerdere universiteiten confrontaties tussen demonstranten en agenten. Actievoerders blokkeerden donderdag wegen en gebouwen bij onder meer de Chinese University of Hong Kong en de Polytechnic University. Zo wierpen zij barricades op en gebruikten zij kantines als bevoorradingsstations.

Ook staken de demonstranten voertuigen en gebouwen in brand en gooiden zij benzinebommen richting politiebureaus. Tevens werd met stenen gegooid. Bij zo'n actie kwam een zeventigjarige straatveger om het leven toen hij tijdens zijn lunchpauze geraakt werd door een baksteen. Het object werd volgens de politie gegooid door een demonstrant.

Zeker 145 studenten keren terug naar Nederland

De Universiteit van Amsterdam (UvA), Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), Universiteit Utrecht (UU), Universiteit Leiden en TU Delft gaan in ieder geval de terugkeer van hun studenten actief faciliteren. In het geval van de UvA en de EUR is bekend dat de kosten voor de terugreis worden vergoed.

De eerste drie universiteiten hebben samen nog 145 studenten in Hongkong. Een woordvoerder van TU Delft kon niet direct vertellen hoeveel van haar studenten nog in Hongkong zijn.

De 36 studenten van Tilburg University krijgen het advies terug te keren. Ze kunnen dat eventueel doen op kosten van de universiteit. Ook andere Nederlandse universiteiten hebben uitwisselingsprogramma's met universiteiten in Hongkong. NU.nl is nog in afwachting van hun reacties.

'Deel van studenten wil graag terugkeren'

"De situatie is zo onvoorstelbaar geworden, dat we onze studenten adviseren terug te keren", zegt UvA-woordvoerder Annelies van Dijk. "Een deel van de studenten die we hebben gesproken, zegt graag naar huis te willen." Drie studenten van de EUR zijn al op een eerder moment vertrokken.

Het is niet duidelijk wat dit precies betekent voor hun studies. De universiteiten zeggen dit per student te willen bekijken. Van een aantal universiteiten is bekend dat ze de studievertraging zullen compenseren. Sommige Hongkongse universiteiten hebben al gezegd dat de studenten vanuit Nederland het semester kunnen afmaken, bijvoorbeeld met behulp van online colleges.

Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?
216
Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?

Geen negatief reisadvies voor Hongkong

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Hongkong, maar van een negatief reisadvies is momenteel geen sprake. Er geldt geen speciaal advies voor studenten, laat een woordvoerder weten.

Het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong heeft eerder via de universiteiten contact opgenomen met de Nederlandse studenten om ze te informeren over wat zij kunnen doen bij noodgevallen. Studenten die in Hongkong blijven, kunnen zich uit voorzorg registreren bij het consulaat-generaal, aldus het ministerie. Op deze manier kunnen de Nederlandse autoriteiten ze in een noodgeval makkelijker vinden.