De Italiaanse stad Venetië is dinsdag getroffen door de zwaarste overstroming sinds 1966. Het waterpeil steeg naar 1,87 meter; bij de overstroming in 1966 was dat 1,94 meter. Burgemeester Luigi Brugnaro zegt op het punt te staan de noodtoestand uit te roepen en vreest voor grote schade.

Brugnaro wijt de overstroming aan klimaatverandering en vraagt de overheid om hulp bij het aanpakken van de overlast. "De kosten zullen hoog zijn", aldus de burgemeester op Twitter.

De Basiliek van San Marco en ook verschillende pleinen en straten staan onder water. Het is nog niet duidelijk wat de schade aan de kerk is. Het is de zesde keer dat de San Marco is ondergelopen. Alleen al in de afgelopen twintig jaar gebeurde dit vier keer.

Elders in Venetië kwam in de nacht van dinsdag op woensdag een man om het leven. Hij werd door de bliksem getroffen toen hij een waterpomp bediende. In een huis werd het lichaam van een andere man gevonden.

Toeristen Venetië banen zich een weg door overstroomde straten
58
Toeristen Venetië banen zich een weg door overstroomde straten

Komende dagen nog meer regen verwacht

Bij de laatste overstroming zei een medewerker van de grootste kerk van Venetië dat het gebouw "in één dag twintig jaar ouder" was geworden.

Italië heeft de laatste dagen veel last gehad van regen en overstromingen, voornamelijk in het zuiden van het land. De komende dagen is er meer regen op komst.