Na het aftreden van de Boliviaanse president Evo Morales heeft senator Jeanine Añez zichzelf woensdag uitgeroepen tot interim-president. Añez is lid van de oppositiepartij Nationale Eenheid (UN). Morales diende zondag zijn ontslag in na aanhoudende protesten tegen hem.

Woensdag kwam de Boliviaanse senaat bijeen om te stemmen op een nieuwe interim-president, maar er waren niet genoeg senatoren aanwezig om dit te kunnen doen. Leden van de partij van Morales boycotten de stemming. Toch benoemde Añez zichzelf tot interim-president.

Na het aftreden van Morales en zijn vicepresident zou Añez volgens de grondwet de volgende in lijn zijn om het presidentschap op zich te kunnen nemen, zo stelt de senator.

Añez wilde de taak al op zich nemen, maar zou aan de kant gezet zijn door haar ambtsgenoten uit angst dat zij deel uitmaakt van de "staatsgreep die bedoeld is om Morales af te zetten". Ãnez is tweede vicepresident van de senaat. Een groep senatoren wil liever dat de president van de senaat, Adriana Salvatierra, interim-president wordt.

Afgetreden president krijgt politiek asiel in Mexico

De afgetreden president Morales kwam dinsdagavond (Nederlandse tijd) aan in Mexico, waar hij politiek asiel krijgt. Eerder op de dag werd hij vanuit zijn thuisland opgehaald door een Mexicaans vliegtuig, maar dat vliegtuig strandde in Paraguay nadat meerdere Latijns-Amerikaanse landen hem de toegang tot hun luchtruim hadden ontzegd.

In reactie op de onrust hebben de Verenigde Staten familieleden van mensen die werken voor de VS opgeroepen Bolivia te verlaten. Daarnaast wordt Amerikaanse staatsburgers afgeraden naar het land af te reizen.

De Mexicaanse regering zou Amerikaanse ambtsgenoten hebben ingelicht over het besluit om Morales asiel aan te bieden. De VS zegt te hebben aangeboden om de reis van Morales te ondersteunen.

Morales trad af na wekenlange protesten

Morales trad zondag af na wekenlange protesten. De betogingen begonnen na een omstreden verkiezingsuitslag in oktober, waarbij Morales de overwinning claimde. Het tellen van de stemmen was echter een dag eerder stilgelegd zonder reden en Morales werd beschuldigd van verkiezingsfraude.

Zijn voornaamste politieke rivaal Carlos Mesa riep zijn achterban op om tegen de verkiezingsuitslag te protesteren. Dat protest kreeg in de dagen voor het aftreden van Morales ook de steun van diverse grote politiekorpsen.

Morales meent dat Mexico zijn leven heeft gered. Naar eigen zeggen werd zijn huis na zijn aftreden aangevallen door agressieve groeperingen. Ook zou er een 'illegaal' aanhoudingsbevel tegen hem zijn uitgevaardigd, maar de politie en het leger ontkennen dit.